Elder Scrolls III: Morrowind Rehberi

Morrowind, son oyunu Skyrim’le çok ünlenen Elder Scrolls serisinin üçüncü oyunudur. Eski bir oyun olması nedeniyle yeni jenerasyonda Morrowind oynayan pek yoktur ve önce Oblivion – Skyrim oynayıp sonra Morrowind’e geçenler oyunun zorluğundan, belki de daha doğrusu genel oynanış mantığını tam anlayamamaktan şikayetçi olur. Morrowind, bir kez alıştıktan sonra diğer Elder Scrolls oyunlarına göre çok daha özgün ve keyifli bir deneyim sunuyor. Bu nedenle, yeni oynayacak kişilerin alışma sürecinden çok daha rahat geçmeleri için bir kendimce bir rehber hazırlamak istedim.

Önce Biraz Tarih…

Morrowind, hikayesini anlayınca çok daha keyifli bir hal alıyor o yüzden önce buradan başlıyorum. Morrowind bölgesi, Elder Scrolls serilerinde Dunmer ismiyle anılan kara elflerin yurdu. Bölgenin ortasında, oyunda bolca dolaştığımız büyük Vvardenfell adası bulunuyor. Kara elfler ırkdaşları tarafından sürüldüklerinde, şimdi tanrı olarak taptıkları üç büyük peygamber – kahramanın (Vivec en ünlüleri) önderliğinde buraya geliyorlar. Oyunun geçtiği dönemde ada, hastalık ve kuraklık tehdidiyle yok olmanın eşiğine gelmiş durumda. Bu hastalıkların nedeni ise adanın ortasında, içinde iblis Dagoth Ur’un konağı bulunan bir yanardağın giderek güçlenmesi. Dagoth Ur ve kara elf tanrıları arasındaki ilişkiye çok fazla girmiyorum, onu özellikle merak edenler açar okur veya oyunu oynarken keşfeder…

Oyuna serbest bırakılan bir mahkûm olarak başlıyoruz. Zaman içinde öğreniyoruz ki biz Dagoth Ur’u bir kez yenmiş büyük kahraman Indoril Nerevar’ın yeniden doğmuş haliyiz (Nerevarine) veya bu seçilmiş kişi kehanetindeki tüm özellikleri barındıran yegâne kişiyiz. Morrowind kıtasının şu anki hâkimi olan imparatorluk, Dagoth Ur’u yenip kıtayı yok olmaktan kurtarmak, tabii bu arada Dagoth Ur’un ve komuta ettiği kül vampirleri ordusunun kıtayı ele geçirmesini ve sonra imparatorluğun kalanına saldırmasını engellemek için bizi görevlendiriyor. Ana görev sırasında ilerledikçe Nerevarine olduğumuzu kanıtlamaya çalışıyoruz ve Dagoth Ur’la yüzleşmeye hazırlanıyoruz.

Karakter Oluşturma

Tamam, hikaye iyi güzel… Şimdi gelelim oyunu nasıl oynayacağımıza. İşe karakter oluşturmakla başlıyoruz, sırasıyla ırkımızı, sınıfımızı (seçili olanlardan seçmeyip kendi sınıfımızı oluşturabiliriz) ve burcumuzu seçiyoruz. Genel olarak karakterler savaşçı, büyücü ve hırsız tiplerinden birine ve bunların hibrid hallerine uyuyor. Oyunu ilk kez oynuyorsanız ben savaşçı – büyücü hibrid bir karakter öneriyorum. Bu şekilde genel bir konsept belirledikten sonra ırk seçimine geçebiliriz.

Hem dengeli bir savaşçı – büyücü karakter yapmak hem de oyunun hikayesinde temel unsur olan kara elf kültürü ve Morrowind bölgesi ile sıkı bir bağ kurmak adına ben başlangıçta Dunmer (kara elf) ırkını öneriyorum. +5 Long Blade +5 Light Armor +10 Destruction ve +5 Mysticism ile yetenek bonusları gayet iyi dağılmış durumda. Daha büyücü ağırlıklı oynamak isteyenler için Breton ırkı da çok iyi bir seçenek. Altmer (high elf) de oldukça iyi büyü yetenekleri vermesine rağmen ırkın büyü hasarlarına karşı oldukça dayanıksız olması yeni oyuncuları zorlayabilir. Daha savaşçı ağırlıklı bir karakter için Nord, Orc veya Redguard üçlüsünden herhangi biri seçilebilir ancak bunların hepsi birden fazla zırh ve silah yeteneğine gereksiz iyi bonuslar veriyorlar. Redguard, “adrenaline rush” özelliği ve +15 Long Blade vermesi ile içlerinde bence en güzeli. Okçu olmak isteyenlere ise +15 Marksman ile Bosmer (wood elf) göz kırpıyor. Tabii bunlar benim başlangıç için tavsiyelerim. Deneyimli veya iyi oyuncular farklı seçenekler ile iyi karakterler oluşturabilir.

Sonraki adımda sınıf seçimi yapıyoruz ya da kendimiz bir sınıf oluşturuyoruz. Kendiniz sınıf oluşturmanızı tavsiye ederim. Temelde yaptığımız 5 major ve 5 minor skill seçmek. Burada dikkat etmek isteyeceğiniz hususlar bunlar arasında birden fazla silah veya zırh yeteneği seçmemek. Tek bir yakın dövüş silahı ve tek bir zırh yeteneği alıp geri kalanı büyü ve diğer yeteneklere vermek mantıklı olacaktır. Irkınızın zaten desteklediği bir silah ve zırh yeteneğini major skill’ler arasına ekleyebilirsiniz. Dunmer için Long Blade ve Light Armor, Orc için Axe ve Heavy veya Medium Armor gibi… Hızlı level atlamak için Athletics, yakın dövüş saldırılarını savuşturmak için Block, iyi bir okçu olmak için Marksman da seçmek isteyebilirsiniz. Geldik büyü yeteneklerine…

Büyü skill’leri içinde kötü olan gerçekten yok. Hangisini beğenirseniz seçin. Destruction, silahla zarar veremediğiniz yaratıklara hasar vermenin bir yolu olduğundan es geçmemek gerekir ve Alteration havada süzülme büyüleri nedeniyle bazı durumlarda çok yardımcı oluyor. (özellikle Vivec şehrinde gezerken bazı kısımlarda üst katlara çıkmanın levitate dışında yolu yok) Illusion yeteneği paralyze, invisibility ve enrage gibi etkiler sunan büyüleri ile yine önemli bir dal. Restoration iyileşme ve hastalıktan – zehirlerden korunma büyüleri ile göz kırpıyor. Hırsızlık yetenekleri çok elzem değil, eğer hırsız bir karakter oynamak isterseniz tabii ki bunları es geçmeyin ancak zaten büyülerle kilit açmak ve görünmez olmak mümkün.

Son olarak burcumuzu seçiyoruz. Mage ve Warrior, sırasıyla büyücü veya savaşçı veya hibrid büyücü savaşçı karakterler için iyi seçenekler. Atronach çok ciddi bir mana artışı sağlıyor fakat dinlenince mana dolduramıyor, bununla birlikte %50 ihtimalle rakip büyüleri ve magicka değerlerini emiyor ki bu da çok büyük bir bonus. Gerçekten güçlü bir büyücü karakter için Atronach en iyi seçeneklerden biri. Yanınızda zor durumlar için “fortify magicka” iksirleri bulundurmayı ihmal etmeyin yeter. Diğer burçların çok da bir özelliği yok, bunları sevmediyseniz dilediğinizi seçin.

Birkaç hazır karakter tavsiyesi verip bu bölümü kapatalım;

Dunmer. Major Skills: Long Blade, Light Armor, Block, Destruction, Mysticism. Minor Skills: Marksman, Restoration, Illusion, Athletics, Alteration. Sign: Mage

Breton. Major Skills: Conjuration, Restoration, Destruction, Illusion, Unarmored. Minor Skills: Alchemy, Alteration, Mysticism, Short Blade, Athletics. Sign: Atronach

Redguard. Major Skills: Long Blade, Block, Medium Armor, Destruction, Alteration. Minor Skills: Armorer, Athletics, Marksman, Enchant, Mysticism. Sign: Warrior

Bosmer. Major Skills: Marksman, Sneak, Light Armor, Spear, Security. Minor Skills: Destruction, Restoration, Athletics, Alteration, Alchemy. Sign: Shadow

Seyahat Yolları

Karakteri oluşturduktan sonra Seyda Neen adında bir kıyı kasabasında serbest bırakılıyoruz ve bize Balmora kentinde bir subaya rapor vermemiz söyleniyor. Bu noktadan itibaren ise aslında ne yapmak istediğimizle ilgili tamamen özgürüz. Morrowind’de bir yerlere gitmek için birkaç ulaşım aracı kullanabiliriz. Bunlardan ilk gördüğümüz Silt Strider denilen büyük kabuklu yaratıklar. Birçok yerleşim yerinin dışında bunlardan var ve yandaki görevliyle konuştuğunuzda ufak bir ücrete bizi yakınlardaki diğer yerleşimlere götürebiliyorlar. Başka bir ulaşım şekli, bir şehirdeki büyücü loncasındaki “guild guide” denen teleport büyücülerinin bizi farklı bir şekildeki büyücü loncası binasına ışınlaması. Ama bu yolla sadece büyücü loncası binası bulunan beş şehre gidebiliyoruz. Son ulaşım şekli tekne tutmak. Kıyı kasabalarının bazılarında bizi diğer kasabalara götürebilecek tekneler bulunuyor.

Bunlar dışında Divine Intervention ve Almsivi Intervention büyüleri de sizi sırayla en yakındaki imparatorluk sunağına ve kara elf tapınağı (tribunal) sunağına ışınlıyor. Aralarda kalan yerlere tabanvayla gitmek durumundayız. Kırsal veya dağlık arazide bulunan bir yere gitmemiz gereken bir görev aldığımızda burası haritamızda herhangi bir şekilde işaretlenmiyor. Burayı yer işaretlerini ve tarifleri göz önüne alarak bulmamız gerekiyor ve kabul edeyim, bu durum bazen insanı oldukça zorluyor. Görevi veren kişiler bu yerleri kabaca tarif ediyorlar ancak bu tarifler her zaman çok açıklayıcı olmuyor…

Loncalar ve Gruplar

Dediğim gibi salıverildikten sonra ne yapacağımız tamamen bize kalmış. Zaten Balmora’ya gidip subaya rapor verdiğimizde de “biraz git takıl, loncalara git, görevler yap, yeteneklerini geliştir, sonrasında yine gel” öğüdünü alıyoruz. Bu noktada oynadığınız karakterin türüne göre hemen Balmora’da Mages Guild, Fighter’s Guild veya Thieves Guild’e katılabilirsiniz. (Thieves Guild doğrudan bu isimle anılmıyor, bir yerel kulüpte takılıyorlar) Bu üçünden birine katılmanızı ve biraz görev yapıp seviye atlamanızı öneririm. Çoğunun ilk görevleri oldukça basit ve yakınlarda geçiyor. Sonrasında biraz yolculuk etmenizi gerektirecek görevler başlıyor.

Tapınaklara katılmak isterseniz Imperial Cult imparatorluğun resmi dinini yaymakla görevli kurum. Çeşitli yerleşimlerdeki imparatorluk sunaklarında ve kalelerinde sizi kabul edeceklerdir. Balmora yakınlarında bir kaleden katılabilirsiniz. Tribunal adıyla geçen ve Vivec’in de aralarında olduğu 3 tanrıya hizmet eden kara elf tapınağına katılmak isterseniz önce 7 kutsal sunağı ziyaret edip uygun şekilde adaklar sunmanız gerekiyor. Yine Balmora’daki tapınaktan bu sunakların nerede oldukları ve buralara ne sunulması gerektiği ile ilgili bilgi bulabilirsiniz. İmparatorluk lejyonuna da katılmak mümkün ancak sizi kabul edecek sadece tek bir birlik var, Gnisis adında uzak bir yerleşime giderseniz burada imparatorun bir askeri olabilirsiniz. Son olarak, Morag Tong adıyla bilinen eski bir suikastçı tarikatına da katılmak mümkün. Ben burada nasıl olacağından bahsetmek istemiyorum çünkü işin en eğlenceli kısımlarından biri bu gizli topluluğa nerede katılabileceğinizi soruşturup araştırmak, bulmak ve bu başlı başına bir zahmet istiyor. Çok zorlanırsanız internette tabii ki her şeyin cevabı mevcut…

Bu loncalardan başka, katılabileceğimiz kıtada faaliyet gösteren üç adet de hane bulunmakta. Redoran, Hlalu ve Telvanni adındaki bu haneler sırasıyla savaşçı, hırsız ve büyücü karakterlere hitap ediyor. Bunlar daha çok siyasi parti ayarında kurumlar, sürekli birbirleri ile çekişme halindeler ve birçok görevleri diğer hanelerin işlerini baltalamak üzerine kurulu.

Bazı Önemli Notlar

Oyunun en gerçekçi yönlerinden biri ortalık yerde suç işlemenin cezasız kalmaması. Şehir içlerinde genelde durduk yere birilerine saldırdığınızda, bir şey çalmaya çalıştığınızda ve hatta parasını ödemediğiniz, sizin loncanıza ait olmayan bir yatakta uyumaya çalıştığınızda bile ceza yiyorsunuz. Böyle bir durum olduğunda yakınlardaki bir muhafız gelip size ceza ödemenizi yoksa hapse atılacağınızı söyleyecek. Fakat şöyle bir durum var ki, bazı görevler gayet ortalık yerde birilerini öldürmenizi gerektiriyor. Bunu yapmanın püf noktası büyülerden ve sözlü sataşmadan geçiyor, “frenzy” büyüsü ile veya “taunt” seçeneği ile birinin size saldırmasını sağlayabilirsiniz. Böylece meşru müdafaa hakkınızı kullanıp o kişiyi ortadan kaldırınca herhangi bir ceza yemezsiniz.

Morrowind ile ilgili bilmeniz gereken basit ama önemli şeylerden biri de oyunda bazı büyülerin oldukça önemli olduğu veya büyü yeteneğiniz yoksa iksir ve parşömenlerin kullanımı. Genelde en sıkıntılı durumlardan biri hastalık kapmak ve kabiliyet puanlarınızın çeşitli etkilerle düşmesi oluyor. Bir şekilde yaban arazinin ortasında bir yaratığın büyülü saldırısı sonucu veya hastalık kapmanız sonucu kuvvet veya hız puanınızın sıfıra yaklaşması yerinizden kalkamayacak duruma gelmenize neden olabilir. Restoration büyüleri bu noktada çok yararlı oluyor, aynı şekilde “cure disease” özelliği veren iksirler, “restore strength – agility” vs özelliğine sahip iksirler, hasarlara karşı koruma veren “barrier” parşömenleri, en yakındaki tapınaklara doğrudan sizi ışınlayan “almsivi – divine intervention” parşömenleri çok çok faydalı olacaktır. Son olarak “levitate” özelliği birkaç yerde çok işinize yarayacak, hatta havada süzülmeden ilerleyemeyeceğiniz dungeon’lar göreceksiniz. Ve hatta, kabul ediyorum, saçma ama Vivec şehrinde bazı yerlere levitate olmadan gitmeniz imkânsız. Bu nedenle de bence Alteration her karakterin az çok geliştirmesi gereken bir özellik, 10 sn boyunca 5-10 puan levitation veren bir büyüyü rahatlıkla yapabiliyorsanız bu birçok sorunu çözecektir. Yapamıyorsanız, yine iksir ve parşömenler ile kritik noktalarda levitate kullanabilirsiniz.

Oyun özellikle 5. level’dan sonra biraz rahatlıyor, 10. level’dan sonra çok büyük problemle karşılaşmıyorsunuz. Bu noktaya gelene kadar ise biraz kavgalarınızı ve görevlerinizi seçmeniz gerekiyor. Çok zorlu görevleri sonraya bırakmak, bazılarıyla uğraşmamak isteyebilirsiniz. Bir faction’da ilerlerken bir görevin çok zor olacağını düşünüyor veya bir düşmanın çok dişli olduğunu görüyorsanız biraz güçlendikten sonra o göreve devam edin. Ya da, bir miktar işinizi kolaylaştıracak iksir – parşömen aldıktan sonra da bu tarz görevlere gidebilirsiniz. Bazı yaratıkların standart silah saldırılarından etkilenmediklerini tekrar hatırlatayım, bu nedenle yanınızda büyülü hasar veren bir silah ya da Destruction büyüleri tutmak isteyebilirsiniz.

Genel olarak benim bahsedeceklerim bunlar. Umarım Morrowind’i biraz daha rahat oynayıp Ghostfence’in içinde kül fırtınaları patlak verirken seyahat eder ve Dagoth Ur’un yuvasına gidersiniz. Ha bu arada, oyunda vampir ve kurtadam olma seçeneklerini ve hatta vampir klanlarının ayrı görev zincirleri olduğunu da belirtelim. Telvanni pisliklerini esefle kınıyor, Redoran’ın şanlı savaşçılarına selam durarak yazımı bitiriyorum…