Warhammer Fantasy ’23-’24 Kış Ligi Savaş Raporu: Bretonnia vs. The Empire (Lance vs. Barut)

Maç: A Grubu 3.Maç – Bretonnia (Ruhi) vs. The Empire (Burak Ertürk)
Maç Tarihi: 13.01.2024
Sonuç: Bretonnia Marginal Victory

Planım

Yıllarca Empire oynadığım için iyi kötü ne yapabileceklerini biliyordum. Amacım Empire’ın herolarının bulunduğu ünitelere knight birliklerimle hücum etmek, trebuchet ile de mümkünse Steam Tank ve makinelerine zarar verip masadan ayrılmaktı. Beklediğim gibi olmadı.

Dizilim

İyice refused flank ile dizildik. Hatta Burak takıldı, artık bu refused flank değil başka bir şey diye. Gerçekten Empire savaş hattı yaratmak için çok geniş yayılmak zorunda kaldı. Bir de masada çok sayıda terrain olunca Empire ordusu bir uçtan diğerine uzanıyordu. Ben ise hemen hemen tüm ünitelerimi sol kanat yerleştirdim. Tek piyade birliğim sağ kanadımı koruyacaktı.

İlk Tur

Steam Tank tüm enerjisiyle bizim hattın dibine kadar girdi. Bu iki işe yarıyordu. Birincisi ona shoot edemeden bana yaklaşmıştı, ikincisi ve daha kritiği ortalarında dük olsa da iki knight ünitesi birden terör atıp masadan çıkabilirdi. Zar bu terör testimde yanımdaydı. Bu psikoloji testlerini kurtardım.

Knight Errant chargeında lanceler metali geçemedi

Knight Errant charge’ında lanceler metali geçemedi.

Çok da rahatladım. sıra bana geçince de errantlar ile steam tank’a charge ettim. Knightlar hiç hasar veremeyince, burada kilitlendiler ve turlar boyu sürecek teknoloji ile şövalyelerin yüzleşmesi başladı.

Ayrıca bekleneceği gibi Empire Pistolierleri sol kanatlarından sağa doğru hızlıca gelmeye başladılar. Beklemediğim bir şekilde ise içinde general ve büyücülerin bulunduğu Swordsmen piyade birliği de bize yaklaştı.

Savaşı Bitireceğini Zannetiğim Çatışma

Karşılıklı büyü bir işe yaramadı. Ama empire Helblaster’ı ne kadar uzak olsa da bir Knight birliğimden ciddi kayıp verdi ve şövalyeler zarı tutturamayınca panikledi. Ama çok takılmadım ve en başta umduğum charge’ı ikinci turda yapma şansım buldum.

İçinde iki büyücü ve bir general bulunan Swordsmenlere Hippogriff ve Knightlarımla saldırdım.

Burak'tan tanrının parmağı pozu

Burak’tan tanrının parmağı pozu

Bu çatışmanın oyunun sonunu belirleyeceğini bekliyordum. Doğrusu bu kadar kalabalık bir grup ile hücum edebileceğimi bile zannetmiyordum. Çatışma da tam beklediğim gibi geçti ve Empire generali yanındaki büyücülerle birlikte masadan kalktı.

Çelik, Barut ve Sigmar (Bretonnia’nın Bilim ile Yüzleşmesi)

Ana Empire piyade birliğini yok edince oyunun bittiğini düşündüm. Hatta Burak da bir shoot edeyim, kritik bir şey olmazsa devama gerek yok dedi. Oldu.

Ana üniteyi yok ettikten sonra makinelerin yanında kalmıştık. Empire’ın tek bir turu vardı. Ateş başladı. Barut dumanı dağıldığında arkasında yerde bir sürü knight bırakmıştır diye hayal ettim. Knight ünitesi sadece iki kişiye düştü. Daha kötüsü Dük, top atışı ile direkt öldü. Blessing of the Lady, baruta dayanamamıştı. Komutanım dahil, en büyük şövalye birliğim de neredeyse yok edilmişti. Knight Errantlar bir ara Steam Tank altında ezilecekti. Diğer knight grubunun da sayısı azalmıştı. Gerçekten bir anda işler dönmüştü.

Makinelerin Sonu

Savaş makinelerinin bulunduğu tepeye başındaki general ölmüş Hippogriff ve kalan birkaç knight ile charge ettim. Üç makine de düştü.

Modelin üstünde Dük hale görülse de aslında sadece Hippogriff.

Modelin üstünde Dük hale görülse de aslında sadece Hippogriff.

Empire knightları başlarında Priest ile Hippogriff’e hücum etti ama öldüremediler. O sırada daha önce panikledikleri için Blessinglerini kaybeden son knight grubum pistolierlerin tabancaları nedeniyle tekrar kaçtılar. Bunu gören Men-at-arms birliğim de peşinden panikledi.

Pegasus Knightlarla Hippogriff’e desteğe gittim.

Çözülme ve Son Masadan Ayrılan Knightlar

Knight Errantlar yeter deyip Steam Tank’tan kaçtılar. Bir daha da toparlanamadılar. Men-at-Arms içlerindeki paladin yardımıyla toparlandı. Masanın iki tarafında da 2 atlı kalmış şövalyelerim vardı. Kendi tarafımdakilerle bu paniğin sebebi olan pistolierlerine bir charge diyeyim dedim ama stand-and-shoot ile knightlardan birisi daha ölünce tekrar panikleyen knight birliği yeter dedi ve masa dışına çıktı.

Karşı taraftaki hippogriff Pegasus Knightlar yardımıyla durumu kurtardı ve oyunun çözülmesine sebep oldu.

Sonuç

O kadar tur, hatta lance charge’ı da dahil hasar veremediğim Steam Tank biraz risk aldı ve art arda iki tur kendine hasar verdi. Bunun dışında Hippogriff Halberdierlerin arkasına koydum ve terrör nedeniyle iki Empire birliği de kaçtı.

Masada çok az model kalmıştı. Ama gene bir şekilde masadan galip ayrıldık.

Oyun cidden barut ile döndü, bir dahaki sefere Empire’ın barutuna karşı daha bir saygı göstermek gerektiğini hatırlamış olduk böylece. Eyvallah Burak, sıkı oyundu.

Ayrıca güzel fotoğraflar için teşekkürler Özel.

NOT: Savaş Meydanı Köylülere Kaldı

Gene 5 defa tam istediğim yeri söylememe rağmen oyun boyunca tek bir model kaldırabilen Trebuchet başındaki köylüler. Poz verirken.

Gene 5 defa tam istediğim yeri söylememe rağmen oyun boyunca tek bir model kaldırabilen Trebuchet başındaki köylüler. Poz verirken.

Bu oyun Bretonnia köylülerin kurtulduğu çatışma oldu. Masada 3-4 tane soylu kalırken, bir tane köylü hariç (o da trebuchet misfire attığında yaralandı ve çıktı) hepsi masadaydı.