Plot’u 5 Geçe

Tanrılar adak istiyor!

Onların sesini duymazdan gelmeyin. Eğer izin verirseniz, yarattığınız dünyadaki en kudretli varlıklar haline gelebilirler ve konu FRP olduğu zaman, kudret her türlü kapının önünüzde zarafet ile aralanması anlamına gelir. Eğer bu kapıların size sunduğu yolu adım adım takip ederseniz oyuncularınız için unutulmaz bir ziyafet elde etmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Haberin tez yayılmadığı, elçilerin krallar karşısında soğuk ter döktüğü bu diyarlarda ortak bir dil bulmak zor. Tarlasından ayrılmayan çiftçi ile kulesinin penceresinden göğü süzen prenses arasında bilgi bağını nasıl kuracaksınız? Hiddetinden bir çift kelam dinlemeyen Kralın kulağına fısıldarken, aynı anda düşman tanımayan şövalyeleri nasıl dizginleyeceksiniz? Sıkıştığınız an göğe bakın, deus ex machina bulutların tam ardında!


Kültür Yaratmak

Şehir veya köy fark etmez eğer içerisinde yaşayan insanların dili hiç değişmez, hayat alışkanlıkları birbirinin kopyası olursa; oyuncularınıza artık bir başka şehirde olduklarını ikna edecek, o şehrin ismi dışında bir başka kanıtınız olacak mı? Şehrin ortasına diktiğiniz heykelin, “meşhur bir savaşçı” dan daha kapsamlı bir unvanı anılacak mı?

Tanrıların sözlerini nehirler kesemez. Siz seslerinin ne kadar uzağa ulaşmasını arzularsanız o kadar uzaktan duyulurlar. Onlar adına kahramanlar yaratabilir, soylarından gelenleri kral olarak atayabilirsiniz. Gerçeğin ve adaletin sureti olarak bilinen tanrının köyünde, yalan söylenmesini yasaklayabilirsiniz. Bir parmak şaklatarak diyarların kanunlarını, kafirlerin adlarını değiştirebilirsiniz.


Tanrılara Zar Attırmanın Avantajları

Semavi karakterler çoğu eserde belirli kavramlardan beslenirler. Semavi karakterleri bu formül ile hazırlamanın en büyük avantajı, masada sizinle beraber oturan herkesin zihninde belirli imgelere kolayca yer açacak olması. Siz daha yarattığınız Tanrılar hakkında detay vermeden, oyuncular bu anahtar kelimelerden yola çıkarak zihinlerinde varsayımlarda bulunacaklar. Böylece zaman içerisinde bu varsayımları güçlendirebilir ya da yarattığınız temanın size izin verdiği ölçüde marjinal yolları tercih ederek oyuncuları ters köşeye savurabilirsiniz.

Tanrılar, fantastik dünyada çok daha belirgin figürler olsalar bile sahip oldukları güçler tamamen sizin hayal gücünüze kalmış durumda. Yüksek seviyeleri daha önce deneyimlememiş oyuncular için Tanrısal karakterler etkili bir otorite ve gizem yaratan bir figür olarak oyunlarınıza dahil olabilirler. Merak unsuru her zaman oyunculara yeni amaçlar ve arzular yaratmak için kullanılabilir.

Semavi karakterlerin ilişkileri, düşmanları belki de korkuları hikâyelerinize yerleştirdiğiniz mesajların anlatım gücünü arttırma kabiliyetine sahip. Göklerden yıldırım indirebilen varlıkların korkuları ile kimsenin yüzleşmek isteyeceğini sanmıyorum. Aynı şekilde onların seçilmişleri ya da zamanında kullandıkları eşyalara dair bilgiler vermek, oyuncuların bu özel eşyaları aramaya heveslenmesi ihtimalini yaratabilir. Etrafta oyuncuların ‘’Bir gün kesin gideriz.’’ diyeceği birkaç hook bırakmakta her zaman yarar var.

Günün sonunda Mitoloji, yazın bittiğinin haberini getiren bahar yağmurları gibidir. Kuru toprağı besler, dünyayı yeşillendirir ve yaşama denge getirir. Büyünün nüfuz ettiği bir dünyada çoğu sorunuzun cevabı ya da çoğu sorunun sebebidir.

İlahsız kalmayın, putlara tapmayın! Tanrılar sizi korusun.