Ebenin Elli Tonu – Zenith Üstü Boyama

Minyatür boyama denemeleri yaparken en çok zorlanılan konulardan biri, gerek ışık-gölge, gerekse de renk değişimlerinde kusursuz bir geçiş elde etmektir. Bunu sağlamak için pek çok yöntem var; ancak ben en kolay uygulanabilir ve anlaşılır bulduğum yöntemi paylaşmak istiyorum.

Bu yöntemin iki kilit noktası var: Zenith aydınlatmayı yapmak ve çok ama çok inceltilmiş boya katmanları ile boyama yapma. Önce Zenith nedir onu bir açıklamaya çalışayım.

Zenith Aydınlatma

Zenith aydınlatma, ışık kaynağının minyatürün üstünden ve dik açıya yakın bir şekilde geldiğini varsayan teoridir. Güneş dünyayı bu şekilde aydınlattığı için pek çok nesnenin üzerindeki aydınlatma zaten doğal olarak bu şekildedir.

Bu etkiyi elde etmek oldukça basittir. Airbrush kullanılarak minyatür önce siyah astarlanır, daha sonra ise kabaca 75 ila 90 derece arasında bir açı ile minyatür beyaz spreylenerek aydınlatmanın oluşması sağlanır. Dakkadakka’dan bulduğum yukardaki görsel bunu gösteriyor. Burada önemli olan, beyazı kullanırken minyatürü sürekli çevirerek, ışığın her yönden gelmesini taklit etmektir.

Örnek olarak, kendim zenithlediğim bir minyatürü aşağıda görebilirsiniz.

Fotoğrafta görebileceğiniz gibi, zenith uygulaması sonucu ışıklar ve gölgeler oluştu. Sonraki adımlara geçmeden önce, minyatürün bu haldeyken bir fotoğrafını çekip başucunuza koyarsanız, sonraki adımlarda nerelerin ışık nerelerin gölge olduğunu rahatça görebilirsiniz.

Örnekte zenith uygulamasını airbrush ile yaptım; ancak sprey kutu boya ile de zenith aydınlatma elde edebilirsiniz. Yalnız sprey kullanırken beyaz renkte aşırıya kaçmak çok kolaydır, ona dikkat…

Zenith aydınlatma ile ilgili daha da detaylı bilgi ve örnekler için Massive Voodoo’daki makaleyi okuyabilirsiniz.

 

Boyama Adımları

Boyama sırasındaki temel amacımız, zenith aydınlatma ile elde ettiğimiz ışıkları ve gölgelerin çalışmasına izin vermek. Bu nedenle, her adımda kullanacağımız boyanın yarı-transparan seviyesinde ince olması gerekiyor. Kullanacağınız rengi paletinize aldıktan sonra su ve/veya tiner kullanarak boyayı inceltin. Boyanın kıvamını test etmek için en etkili yol, boyayı tırnağınız üzerinde test etmektir: Boya tırnağınızdan kayıp ete dokunacak kadar sıvı olmamalı; aynı zamanda boyanın altından tırnağınızı da görebilmelisiniz.

Boyayı hazırladıktan sonra, yüzeye fırça ile uygulayın. Burada amacımız, yüzeyi boyamak değil, yüzeye bir filtre uygulamak. Boyanın inceliği, yüzeyin renk ile kapanmasını engelleyecek ve bu sayede zenith ışık ve gölgeleri işi bizim için yapacak.

Boyayı uygularken eğer bir yerde birikme olursa fırçanın ucu ile o kısmı temizleyin; ancak mecbur kalmadıkça bir yüzeye birden fazla kere dokunmayın. Aksi takdirde o bölüme diğer bölümlerden daha fazla boya (filtre) uygulamış olursunuz.

Gereken tüm yüzeyleri boyadıktan sonra minyatürü kurumaya bırakın. Minyatür kuruduktan sonra istediğiniz kadar katman atabilirsiniz. Unutmayın ki her katman uyguladığınız rengin doygunluğunu arttıracak; ancak zenith ışık oyunlarını az da olsa bozacaktır. Bu nedenle her adımdan sonra, istediğiniz görünümün oluşup oluşmadığını kontrol etmenizde fayda var.

Aşağıdaki fotoğraflarda, boyanın sırayla bir, iki ve dört katman olarak uygulanması sonucu ortaya çıkan sonuçları görebilirsiniz.

    

 

Sonuç

Bu yöntem çok kısa sürede iyi sonuçlar veren bir “blending” yöntemidir. Örneklerde sadece tek renk kullanarak ışık-gölge geçişlerinin oluşmasını gösterdim; ancak bu yönemle renk geçişleri de yapmak mümkündür. Mesela bir pelerini ele alalım. Pelerini zenithledikten sonra, alt kısmını kırmızı ile boyayıp, mavi renk ile yukarıdaki şekilde boyama yaparsanız, maviden mor/bordoya dönen bir geçiş elde edersiniz.

Masaüstü oyun minyatürü boyamak isteyen arkadaşlar bu yöntemi kullanıp bir-iki detay boyayarak minyatürlerini bitirebilirler. Bu seviyenin üzerinde iş çıkarmak isteyen arkadaşlar da bu işlemin sonucunu temel alıp çalışmalarına devam edebilirler.

Bir başka Ebenin 50 Tonu tarifinde buluşmak üzere, esen kalın…