13th GUARD RIFLE: Flames of War’da Sovyet Piyadesi

Mahzen 9. sayıda başladığımız Flames of War Ordu Tanıtımları yazı dizimiz devam ediyor. 9. sayıda “Band of Brothers” dizisinden de bileceğiniz Amerikan paraşütçülerini anlatmıştım, 10. sayıda Almanların efsane Tiger tanklarından kurulu ordulardan bahsettim. Geçen sayı ara verdik, şimdi devam ediyoruz. Bu yazı, Kızıl Ordu’nun medarı iftiharları hakkında!

En Ünlü Sovyet Piyade Tümeni

“Call of Duty” ve “Call of Duty 2” oynayanlar bilir, bu oyunlarda kontrol ettiğimiz Sovyet askerleri 13. Guards Piyade Tümeni’nde görevlidir. 13. Guards, oyun yapımcıları tarafından boşuna seçilmiyor, 2. Dünya Savaşı’nda Sovyetlerin Polonyayı işgalinde çatışmaya başlayıp savaşın sonunda Berlin muharebelerine kadar gidiyorlar. Ama bu tümenin ve fedakâr askerlerinin savaş tarihine isimlerini kazımaları Stalingrad’da oluyor.

Her yazıda olduğu gibi, önce 13. Guards’ın hikâyesini size anlatıp ağzınızı sulandırmaya çalışacağım, sonrasında Flames of War’da Sovyet piyadesinden bahsedeceğim.

Yok Olmaktan Son Anda Kurtulan Birlik

Tümen ilk kez 1929’da 87. Piyade Tümeni olarak oluşturuluyor ve ilk katıldığı savaş, Sovyetlerin Polonya’yı işgali oluyor. Hitler ve Stalin, gizli görüşmeler ile Polonya’yı beraber bölüşmeye karar verdikten sonra Eylül başında Alman orduları Polonya’ya saldırıyor. Eylül ortasında da Sovyet tümenleri harekete geçiyor ve Ekim başında Polonya tamamen yutuluyor.

Polonya’daki çatışmaların durmasının ardından Stalin, Finlandiya’ya savaş açıyor. Finlerin büyük direnişi sırasında Sovyetler 300.000’i aşkın kayıp veriyor. Birçok Sovyet tümeninin Fin ordusu tarafından tamamen yok edildiği bu savaşta 87. Piyade Tümeni, yedek kuvvet olarak savaşın sonlarında cepheye sürülmesi nedeniyle savaşı pek hasar almadan atlatıyor.

1941 yazında Barbarossa Operasyonu başlayıp Almanya Sovyetlere saldırdığında, 87. Tümen ilk günden itibaren çarpışmalara katılıyor. Kiev çatışmaları sırasında tümenin bağlı olduğu 5. Ordu, Alman birlikleri tarafından çevriliyor ve herkes 5. Ordu’nun tamamen yok olacağını düşünüyor. Ancak Sovyet 20. Süvari Kolordusu, beklenmeyen bir karşı saldırı ile Alman çemberinde gedik açmayı başarıyor ve 5. Ordu’nun büyük bölümü bu yoldan kaçarak Sovyet hatlarına ulaşıyor. 87. Tümen çok büyük kayıplar veriyor.

Stalingrad’ı Kurtaran Kahramanlar

Ocak 1942’de, yine Kiev’den kurtulan 3. Sovyet Paraşütçü Kolordusu da ağır kayıplar vermiş durumda ve artık Kızıl Ordu’nun paraşütçülerini bindirebileceği uçakları yok. Eski paraşütçüler, 87. Tümen’in hayatta kalan askerleri ile bir araya getiriliyor ve 13. Guards Piyade Tümeni oluşturuluyor.

13. Guards Tümeni, Mayıs 42’de tekrar cepheye sürülüyor. Kaybedilen Harkov çatışmalarında dövüşen elit Sovyet askerleri, mağlubiyetin ardından dinlendirilmek üzere cephe gerisine çekiliyor. Stalingrad çatışmaları başlayıp Almanlar şehir merkezine kadar geldiğinde Kızıl Ordu karargâhı, 13. Guards’ı tekrar cepheye istiyor. Deneyimsiz ve eğitimsiz binlerce asker alelacele tümene dâhil ediliyor ve tümen, Volga’yı geçip savaşın ortasına atılıyor.

Stalingrad'da Kış Kıyafetleri ile Sovyet Askerleri
Stalingrad’da Kış Kıyafetleri ile Sovyet Askerleri

Aralarında tren istasyonu, Mamaev Kurgan Parkı ve Kızıl Ekim Traktör fabrikasının da bulunduğu bölgelerde 13. Guards Tümeni, Almanlar ile yakın dövüşe giriyor. Stalingrad çatışmalarının sonunda, tümene bağlı 10.000 Sovyet askerinden sadece 300 civarında kişinin hayatta kaldığı düşünülüyor. 13. Guards Tümeni, Stalingrad’da ölüyor ancak şehri vermiyor.

Stalingrad sonrası tümen, dinlendirilmek üzere tekrar cepheden çekiliyor. Ancak sonraki dönemde Kursk Savaşı, Bagrasyon Operasyonu ve Berlin Savaşı da dâhil olmak üzere birçok çatışmaya katılıyor.

Bir Sovyet Keskin Nişancı Ekibi
Bir Sovyet Keskin Nişancı Ekibi

13. Guards Tümeni’nin Stalingrad’ı vermeyen mücadelesinde tümen komutanı Albay Rodimtsev’in büyük katkısı var. Rodimtsev, 1937’de İspanya İç Savaş’ında cumhuriyetçilerin yanında Franko’ya karşı savaşmak üzere İspanya’ya gönderiliyor. Rodimtsev, şehir içi çatışmalarının ve yakın dövüşün esaslarını burada iyice öğreniyor. Kiev’den kurtulanlar arasında yer alan Rodimtsev, 13. Guards Tümeni oluşturulduğunda komutanlığına atanıyor.

Albay Alexander Rodimtsev
Albay Alexander Rodimtsev

Flames of War’da Sovyet Piyadesi

FoW’da Sovyet piyadesi, belki de Sovyet orduları arasında oynaması en rahat listeler arasında. Piyade listeleri genel olarak savunmaya odaklıdır ve dar bir hattı savunmak söz konusu olduğunda kalabalık Sovyet bloklarından daha iyisi yoktur. Kalabalık derken, öyle az buz bir kalabalıktan bahsetmiyoruz, bir Alman Panzergrenadier ünitesi en fazla 6 takım alabilirken, bir Sovyet Strelkovy ünitesi 27 takım dizebilir. (Tek başına ünite bu, ordunun tamamından bahsetmiyorum bile.)

Diğer ordularda üniteler ne kadar az veya kalabalık olursa olsun 5 başarılı “Defensive Fire” atışı ile saldırıları durdurulabiliyor. Sovyet piyade üniteleri ise 15 takımdan fazla ise, kendilerine ek bir özgüven geliyor ve “Quality of Quantity” kuralı ile onları durdurmak için 10 atış gerekiyor. Askerleriniz savaştan kaçmayı mı düşünüyor? Komiseriniz kaçan takımlardan birini yok ederek, diğerlerine “örnek” teşkil etmeye çalışabilir. Bu sayede kaçırdığınız kaçma zarını tekrar atarsınız.

Sovyet Piyade Minyatürleri
Sovyet Piyade Minyatürleri

Bunun yanında Sovyet izcileri “Infiltration” adlı, saldırıda düşman hatlarının çok yakınına sokulmayı sağlayan bir kurala sahip. Sadece kendilerini değil, seçtikleri bir üniteyi de yanlarında götürebiliyorlar. Şimdi, bu bahsettiğim 27 takımlık, içinde hafif anti-tank silahları ve lav silahları da bulunduran koca ünitenin Sovyet saldırısının daha başında düşman hatlarının dibinde bittiğini düşünün.

Sovyet piyadesi başlamak isteyenler için “Udarny Strelkovy Battalion” kutusu güzel bir başlangıç seti. İçinden 24 takım piyade, 4 anti-tank tüfeği, 3 keskin nişancı ve bir grup kumandan ile komiser çıkıyor. Bu kutu, her ne kadar elit bir Late War listesi için hazırlanmış olsa da, bundan çıkan modellerle Stalingrad’da dövüşen bir Sovyet listesinin temelleri atılabilir. Sadece bu kutudan çıkan modeller ile basit bir Mid War listesi hazırlamak gerekirse ortaya şu çıkıyor.

liste

 

Tek başına bu liste 795 puan ediyor. Bu listeye daha fazla piyade, mühendis, ağır makineli tüfek, topçu ve anti-tank silahı ekleyebilir, biraz tank desteği sağlayabilirsiniz. Puan azaltmanız gerekirse de askerlerinizin elindeki makineli tüfekleri alıp takımlarınızı “Rifle Team” haline dönüştürebilir ve Sniper’lardan birkaç tanesini kaldırabilirsiniz.

Bu yazı ile Flames of War hakkındaki yazılara bir ara vereceğim. Sonraki sayılarda beni, Napolyon dönemi ve Black Powder oyunu hakkında atıp tutarken görebilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Sovyet Piyadesi - Kış Temalı
Sovyet Piyadesi – Kış Temalı

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir