1805 Ulm Seferi: İkinci Çatışma – Güney Blauberen

Birkaç hafta önce Ulm yakınlarındaki Kuzey Blauberen Çatışması ‘nı yaptık. Sefer sırasında yaptığımız seçimler ile ortaya çıkan durum sonrası, hemen bu çatışmanın yakınında oyun haritasında beş kilometre kadar güneyde ikiz bir çatışma ortaya çıktı; Güney Blauberen.

Savaş Alanı

Çatışma köyün hemen yakınlarında olacaktı. Ordular diğer çatışmaya göre daha uzak mesafeye dizilecekti. Alanın tam ortasında köyün olması manevraları bu köy etrafına alacağı gibi, topların gücünü kısmen azalatacak ve özellikle kanat saldırıları şanslarını küçültecekti. Batuhan’ın savaş alanı tanımını okur okumaz bolca süngü çatışması yaşanacağından emindim.

Çatışmanın Amacı ve Dizilişler

Tüm oyun için iki hedef vardı. Bir tanesi Blauberen Köyü, diğeri ise hemen yakınlarındaki tepe idi. En çok hedef tutan ve düşman birliğini kaçmaya zorlayan taraf oyunu kazanacaktı.

Avusturya Tarafı:

Bir umut, eğer Fransızlar hızlı hareket edemez ise, köyün hiç değilse bana yakın kısmını ele geçirmek gibi bir amacım vardı. Bunun dışında, topları verimli kullanarak oyun sonuna kadar merkezi kontrol altına alıp, sonlara doğru da tepeyi ele geçirmeye çalışmak gibi bir fikir ile yerleştim. Yol üzerine elit piyadelerimi yerleştirdim. Diğer birlikler ise hızlı hareket için yürüme durumunda bekliyorlardı.

Fransız Tarafı:

Fransız birlikleri, bizden az daha kalabalıktı. Küçük süvari üstünlükleri dışında neredeyse eşittik. Bir tarafa yüklenmek yerine Mustafa, gene genel bir dağılım tercih etti. Kuzey’deki savaşta yaşadığı, topları iyi yerleştirmeden saldırı hatasına girmemek adına tüm topları benim gibi yerleştirmek yerine hareket pozisyonunda at taşıyıcılara yerleştirdi.

 

Yürüyüş düzenindeki Avusturya birlikleri
Fransızlar tüm hatta dağınık yerleşim gerçekleştirirken.

 

Çatışma

İlk manevralar sonrası Fransızlar kolaylıkla köye girdiler ve teslim aldılar. Çatışma başlarken hiç değilse köyün bana yakın, güney kısmını ele geçirme şansım böylece bitti.

Fransızlar köye girerken. Fransız sol kanadı görünüyor.

 

İlk plana sadık kalıp, topları merkeze yerleştirmeyi bitirdik. Köye elit piyadelerim yetişemedi.

Kritik Hussar Hücumu

Kendi başına ayrıca başlık gerektiren bir durum oldu. İki taraf da sakince yerlerine yerleşirken oyun öncesi beklediğim olay gerçekleşecek diye tahmin ediyordum. Doğrusu Fransızların bana manasız saldırıp, savunmada hasar vermesini umuyordum. Diğer taraftan Mustafa’nın aklında hiç öyle bir şey yoktu. Alanın çoğunluğu onun kontrolündeydi. Bu noktada Fransız hattında bir problem gördüm. Yukarıdaki resmin tam ortasında görünen Hussar birliği ve komutanları Friedrick Karl Wilhelm (Fransız standartlarına göre sıradan sayılsa da, Avusturya’nın en iyi komutanlarından bir tanesi) ile bir boşluk gördüm. Tam Fransız merkezinde Fransız hafif piyadesi Voltigeurlerin koruması dışında ve yerleşimi tam yapılmamış 2 top bataryası vardı.

İntihar saldırısı olduğu açık gibiydi ama saldırıyı yaptık. Top saçması atışlarından biraz da şans ile kurtulunca, hücumu tamamladık. Hazırlıksız Fransız topçularının hafif atlılara, Hussar’a karşı bir şansı yoktu.

Saldırı hamlesini yapınca, Mustafa’nın kelimeleriyle: “Tüm seferin en kritik hareketi” dediği, yukarıda açıklamaya çalıştığım hücum. Fransız topları masadan kalkmış durumda.

Blauberen İçi Çatışmalar ve Çözülmeler 

Topçu kısmında avantaj ortaya çıkması dışında, bir de Fransızların talihsizliği, Avusturya bataryaları köyü çok iyi atışlarla yaktı demek lazım sanırım. Köye sığınan Fransız piyadesi büyük hasar aldı. Avusturya Grenadier (Bombacı) birlikleriyle de ele geçirmeyi başardık.

Sağ kanatta ise güvenle ilerledik. Aşağıdaki fotoğrafta Avusturya hafif piyadesi Jagerleri ile Fransız Voltigeurleri neredeyse yan yana.

Sol kanadında topçu desteği kalmamış Fransızlara karşı piyadelerle yüklenirken

Sol kanattaki elit piyadelerim Fransızlara dayanamadı. Dayanmalarını bekliyordum ve umuyordum ama olmadı. Fotoğrafta göründüğü gibi sol kanadımda tek birlik kaldı. Kanadı savunması için topçuları ve hafif atlıları yönlendirdim. Tabi korumaları çok zordu.

Dağılmaya başlayan Avusturya sol kanadı
Dağılan Avustuya sol kanadı

Bu noktada Fransızlar, çöken kanadı almak yerine köyü ele geçirmeye yönlendiler. Köye ele geçirirler ise, oyun sonuna kadar tutup, hiç değilse devam edebilirlerdi. Ama, aldığımız köyü bırakmadık.

Sonuç:

Sol kanadımıza Fransızlar saldırmadı. Köyü tuttuk ve sağ kanattaki avantaj ile de bir süre sonra tepe ve etrafını kontrol ettik.

Son saldırılar

Mustafa bu noktada teşekkür etti.

Doğrusu kazandığımıza inanmakta zorluk çekiyordum ama Mustafa’nın dediği gibi, bir hücum ile(Hussar hücumu) çatışma ve hatta sefer bitmişti.

Sanırım sefer bitiyor. Ulm’u biraz şans, biraz beceri ile tutmayı başardık. Tarihi bu seferlik azıcık yendik gibi.

Okuduğunuz için ayrıca teşekkürler ve hobi ilginizi çekiyorsa, bekleriz.

Bonus: Blauberen’e doğru!