Renkli, sevimli ve bazen de vahşi karakterleri kanlı canlı düşündünüz mü hiç? Birileri düşünmüş olacak ki; conventionlarda ortalığı görsel şölene çeviren bir kitle var; Cosplayerlar! ‘Costume’ ve ‘play’ kelimelerinin birleştirilmesi ile üretilmiş ve ‘kostümlü oyun’ olarak kabaca çevrilebilecek olan ‘Cosplay’ hakkında bir şeyler yazmak istedim.
Dünyada giderek yaygınlaşan bir hobi olan cosplay, Türkiye’de de gayet popüler. Kendi gözlemlerim ile 3 sene öncesine kadar anime cosplayleri daha popülerken son zamanlarda oyun karakterlerinin daha çok tercih edildiğini düşünüyorum. Peki sadece anime, dizi-film ve benzerlerinin kostümlerini giyerek mi cosplay yapabiliriz? Tabii ki hayır. Özgün karakterlerin de giderek yayılıyor bu olması bayağı keyif katıyor işin içine.
Köken olarak 1970’lerde Japonya’da kolejlerde yapılan etkinliklerde, anime-manga ve çizgi roman karakterlerinin kostümlerini giyinen öğrencilerin bu işi hobileştirmesi ile başlayan cosplay için ilk etkinlik, (en azından convention diyebileceğim ilk etkinlik) 21 aralık 1975’de yapılan Comiket organizasyonudur. 1990 senesi sonrasında Avrupa’da da giderek fenomenleşen bir hobi olmaya başladı. Ancak sanıyorum ki Japonyayı geçmek her babayiğidin harcı değil. Türkiye’de etkinlik incelemesi yaparken gördüğüm ve ilk convention olarak tanımlayabileceğim etkinlik de ‘Cosplay Turkey Vol.1 by ToruCon’ oldu.
Biraz neler yapılır nasıl yapılır bunlardan bahsetmek istiyorum. En önemli kısım, –en azından benim bakış açımdan- kostümler diyebiliriz. Tamamen kumaş kullanarak, dikiş ile terzilik becerilerinizi konuşturabileceğiniz kostümler giyen karakterler canlandırabilir veya eva, worbla, normflex benzerleri malzemelerden yararlanacağınız, craft yeteneklerinizi coşturacak zırh bazlı kostümlü karakterler de seçebilirsiniz. Eva süngerimsi bir yapıya sahip olan yumuşak ve oluklu bir malzemedir. Isıtıldığında oluklar kapanarak sertleşir ve dayanıklı sayılabilecek bir ürün oluşturmamıza yardımcı olur. Normflex daha plastik bir yapıya sahiptir. İki yüzü birbirinden farklı olan norflexin bir yüzü kumaşımsı yumuşak diğer yüzüyse daha sert ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Worbla ise normflex gibi iki yüzü farklı yapıdadır. Yine eva gibi bu iki malzeme de ısıtılarak sertleştirilir.
Keşke iş sadece kostümle bitiyor olsa. Özellikle anime ve oyun karakterlerinin büyük ve çeşitli renklerdeki gözleri olmazsa olmazlar arasında ve cosplayerlar, bunları da lensler ile sağlayabiliyorlar. Cosplay için özel üretilen circle, gözümüzün iris kısmını daha büyük gösteren, bazen hareleri yok edip tek ve opak bir renk kazandıran bir lens türü. Bir diğeri de sclera adı verilen ve göz bebeği dahil tüm gözü örtebilen büyük çaplı lensler. Bunları kullanarak gözleriniz için istediğiniz efekti yaratabilirsiniz.
Bir diğer kısım ise peruklar. Kendi saçınızı kullanabileceğiniz gibi saçınızın uymadığı (belki de karakterimiz keldir 😀 ) zamanlarda peruk, bold cap gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Bazen daha yapay bir görüntü oluşturmak istenildiğinde de kullanılabiliyorlar. Peruklar da kendi içlerinde çok farklı yapılara sahip. En yoğun kullanımda olanlar, gerçek saç veya sentetik malzemeler ile üretilenler.
Proplar çoğu zaman cosplay için olmazsa olmazlardan. Asasız bir büyücü, silahsız bir asker gibi hissetmek istemiyorsak yine eva, ahşap, strafor, bazen vileda sopası bazen de bir şemsiye sapı imdadımıza koşuyor.
Aklıma gelen son madde ise makyaj. Bazen sadece gözleri bazen de tüm vücudu kaplamasıyla zaman zaman tüm görüntüyü değiştiren etmen olan makyaj, doğrudan tene uygulandığı için özel özen istiyor. Kullanılan malzemelerin kalitesi; boyanın aktive olduğu malzemeler (su, alkol vb.) kadar farklı farklı olabilir ve cosplay için en geniş ürün yelpazesine sahip alan bu diyebilirim.
-Ee madem costume ve play’den oluşuyor play kısmı nedir?
–
Açıklyalım hemen!
Conventionlarda sahne showları, danslar ve konuşmalar, çekimlerde ise jestler mimikler oluşturuyor bu kısmı. Olmazsa olmaz değil ama kim büyülerini unutmuş bir Hermione’yi ciddiye alır?
Play kısmı için bir artı olarak yarışmalar kısmı var. Cosplay yarışmalarında sahneye çıktığınızda jüri roleplaying görmek isteyecektir diye düşünüyorum. – en azından ben jüri olsam suskun bir Hatsune Miku görmek beni üzerdi-
Umarım “cosplay nedir?” sorusunun yanıtını layığı ile verebilmişimdir.
Renkli günler!
Kapak fotoğrafı: Öykü Tezel