Wizarding World, diğer tabiriyle Harry Potter evrenine ait oynuyor olduğumuz, aynı zamanda da kurallarını oturttuğumuz, sıfırdan kurmaya çalıştığımız bir sistem var şu an. Gerek kendi araştırmalarım, gerekse oyuncuların bizzat oyun içinde tecrübeleri ile sistemi hala geliştiriyoruz. Bu yazıda, neredeyse tamamen oturmuş olan karakter kağıdımızdan bahsedeceğim. Karakter kağıdımızda bir iki bölüm mevcut. Bir tanesi, karakterin bizzat kendisine ait özellikleri bulunuyor. Bunlardan bahsedecek olursak:
“Patronus”, sanıyorum hepimizin bildiği üzere, büyüyü yapan büyücünün kişiliğine göre belirli bir hayvan şeklinde yarattığı, pozitif enerjiden oluşan ve asıl olarak Ruh Emici’leri uzak tutan bir büyü çeşidi. Cismani şekilde bir Patronus yaratmak normal bir zamanda bile zor dahi olsa, karakterlerin kendilerini hangi hayvanla tasvir edecekleri burada belirtiliyor.
Altında belirtilen, Favorite Thought kısmında ise temel olarak karakterin nihai amacı, onu en çok mutlu eden ya da hırslandıran düşünce belirtiliyor. Bu düşünce, Patronus yaratmak için odaklanılan düşünce olmak zorunda değil ama elbette olabilir de.
Sonraki kısım olan “Nightmare” kısmında ise karakterin en korktuğu düşünce belirtiliyor.
“Karma” kısmında biraz farklı bir ölçeğimiz var. -10 ile +10 arasında değer alan bu kısım, GM bir farklılık yaratmak istemedikçe 0’dan başlıyor ve oyun gidişatına göre, karakterin vermiş olduğu kararlara göre artıyor ya da azalıyor. FRP’lerde olmazsa olmaz bir diğer şey de elbette sağlık. “HP” karakterin sağlığını temsil etmekte ve en düşük 0 olmaktadır. Oyun içerisinde bir şekilde HP’nin 0’a düşmesi, karakterin öldüğü anlamına değil, çok ağır yaralandığı ve kalkamayacak şekilde yere düştüğü anlamına geliyor. Yani encounter esnasında yere düşseniz bile, takım bunu atlatırsa sizi iyileştirecektir.
Belki bir çok FRP’de olmayan şey ise karakterin ne kadar yorulduğunu gösteren “Stamina”. Stamina’da aynı HP gibi 0’dan başlamakta. Ancak farklı şekilde, stamina 0’a düştüğü zaman, bu karakterin ayakta duracak gücü kalmadığı anlamına gelmekte. Yani karakter yere çökmek zorunda kalıyor. Yere düşüp bayılmaktan ziyade, o anki duruma göre bir yere saklanıp nefesini toplayabilir ya da basitçe dizlerinin üstüne çökebilir. Stamina, karakterin aldığı hasarla, ortam şartlarına göre, karakterin gerçekleştirdiği eylemlere göre sürekli azalıp artmakta olup, oyunculara biraz daha gerçekçi bir hissiyat yaşatmak amacıyla eklenmiştir.
“Class” olarak belirtilmiş sekmede ise, şu an itibariyle tamamen oyuncunun kendi karakterine göre bulduğu bir isim yazılmakta. Oyun sisteminde henüz bildiğimiz anlamda bir “Class” ayrımı bulunmamaktadır.
Karakter kâğıdında bulunan bir diğer farklı nokta ise, sol tarafta gösterilen “Charm Level”. Bu kısım, karakterin salt büyü gücünü ve potansiyelini göstermekte. Karakterin yapacağı büyüler elbette farklı zorluklarda. Kimi büyüyü yapması çok kolayken, kimisi oldukça zor. Charm Level, karakterin bu büyüyü yapıp yapamayacağını belirtmekte. Toplamda 10 seviye olan bu kısım, oyun içerisinde seviye atlandıkça artmakta. Büyülere dair yazacağım sonraki yazılarda bu kısımla biraz daha ilgileneceğiz.
Traits ve Skills sütunlarında belirtilen kısımlar, her FRP oyuncusunun da bildiği üzere, karakterin neyi, nasıl ve ne derece iyi yaptığının göstergesi. Muhtemelen çoğu insan bu kısmı çok iyi bilse de, kısaca üzerinden geçeceğim.
Trait’ler:
Power: Salt fiziksel gücü temsil etmekte. Örneğin Crabbe ve Goyle için bu biraz yüksek bir değerdi. Aynı zamanda HP içinde bonus etkiler taşımaktadır.
Infulence: Karakterin, diğer NPC’ler üzerindeki etkileyiciliğini göstermekte. Karakterler arası etkileşimlerde ise bu kullanılmıyor. Karakterler oyun içinde konuşarak, gerçekten ikna etmek durumundalar.
Memory: Karakterin hafızasının ne kadar güçlü olduğunu göstermekte. Genel oyun süresince pek önemli olmasa da, geçmiş oyunlarda karakterlerin anımsayabileceği şeyleri ya da bir büyü ya da iksir etkisi altındayken hafızalarının ne kadar direnç göstereceğini göstermekte.
Stamina: Stamina, yukarıda bahsettiğimiz ve aynı isme sahip olanla karıştırılmamalı. Buradaki “Stamina”, karakterin kendi Stamina’sına alacağı artı ya da eksi etkilerden ne kadar daha fazla etkileneceğini göstermekte. Stamina Trait’ine attığı zarı tutturan oyuncu, Stamina değerine eksi değer almazken, tutturan oyuncu bunu yaşamayacaktır.
Allure: Karakterin çekiciliğini göstermektedir.
Will: Karakterin irade gücünü göstermektedir.
Perception: Karakterin etrafındaki ortamın ya da kişilerin ne kadar farkında olduğunu göstermektedir.
Concentration: Konsantrasyon, elbette bir büyücü için oldukça önem teşkil etmektedir. Kafa karıştırıcı bir ortamda yapılacak büyüye konsantre olamamak, büyünün bozulmasıyla son bulacaktır.
Motive-Sense: Bu değer, karakterin karşısında bulunan kişinin ne yapacağını ne kadar anlayabildiğini göstermektedir. Aynı zamanda kişinin söylediği şeylerin doğruluğunu anlamak için de kullanılmakta.
Reflexes: Refleks trait’i, karakter kağıdına yapılan son değişimle birlikte artık encounter esnasında kimin daha önce davranacağını göstermekte.
Deduction: Bu trait, karakterin gelişen olaylar sonucunda ne olabileceğini, hangi olayın hangi olay ile bağlantısı olduğunu anlama gücüdür. Bu kısımda zar tutturan oyuncuya GM tarafından çeşitli ipuçları verilmektedir.
Resmini paylaştığım karakter kağıdına henüz eklenen, ancak orada gözükmeye bir diğer trait ise:
Dodge: Karakterin üzerine gelen büyülerden ya da nesnelerden kaçma yeteneğini temsil etmekte.
Skiller
Athlethics: Bu değer karakterin dengesini, zor zeminlerde ayakta kalma yeteneği gibi durumları temsil etmektedir. Bu yetenek, Dodge ya da Reflexes Trait’leri ile alakalı olduğunu unutmamak gerekir. Çok kötü reflekslere sahip bir kişinin muhteşem atletik yeteneklere sahip olması pek mantıklı değildir. Dolayısıyla GM’in bu durumu göz önünde bulundurması gerekmektedir.
Acting: Karakterin rol yapma yeteneğini temsil etmektedir. Yalan söylerken özellikle önemlidir.
Appraise: Karakterin nesnelerin değerini anlama yeteneğidir. Bu yeteneğe pek sahip olmayan karakterler, nesnelerin değerlerini yanlış yorumlayabilir. Appraise için atılacak zarlar, GM tarafından atılır ve oyunculara gösterilmez. GM zarın durumuna göre karaktere o nesne ile ilgili bilgi verir.
Repair: Karakterin büyü kullanmadan sahip olduğu tamir yeteneğini gösterir. Özellikle muggle doğumlu kişilerde, safkan karakterlere nazaran yüksek olması beklenilmelidir. Ama elbette, her karakter farklıdır.
Medical: Bu değer yine karakterin büyü kullanmadan sahip olduğu ilk yardım yeteneğini temsil etmektedir.
Pickpocket: Karakterin farkettirmeden bir şeyler “yürütme” yeteneğidir.
Climb: Karakterin bir yere tırmanma yeteneğidir.
Riding: At, at arabası, süpürge, sihirli hayvan vb herhangi bir şeyi sürme yeteneğidir. GM, sürülecek şeyin ne olduğuna göre bir zorluk ekleyebilir.
Stealth: Karakterin büyü kullanmadan saklanma yeteneğidir.
Melee Combat: Karakterin gerek silahsız, gerekse silahlı bir şekilde yakın menzilde dövüşme yeteneğidir.
Craft: Karakterin büyü kullanmadan bir takım aletleri üretebilme yeteneğidir.
Yine karakter kağıdında belirtilmeyen ancak son düzenleme ile eklenen bir diğer Skill ise:
Aim: Karakterin yapacağı büyüleri, atacağı objeleri hedefe ulaştırma yeteneğidir. Belirli bir mesafenin altında Aim check atılmaya ihtiyaç olmasa da, bu mesafenin üzerinde zar atılması gerekmektedir. Ya da örneğin, düşmekte olan karakterin, o zor durum anında ne derece hedefi Karakter Kağıdı (3)tutturacağını belirtmektedir.
Bu iki kısımda, yani Trait ve Skill bölümlerinde karakterlerin 0-100 arası bir değeri olmakta.
3. bir bölümümüz ise Knowledge kısmı. Bu kısımda karakterler 0 ile 100 arasında değer almamaktalar. Bölümde gösterilen seçenekleri, bir başka yazıda açıklayacağım ancak temel olarak bahsetmek gerekirse, karakterlerin hangi konularda fazlasıyla bilgi sahibi olduğu belirtilmekte.
Bu kısımda bulunan seçenekler, karakter kağıdındaki diğer birçok etmene etki edebilmektedir. Ancak sonraki yazılarımızda uzun uzadıya bundan bahsedeceğim.
deneme oyunlarına katılabiliyor muyuz
Oyunu oynattığım 2 ekip var. Bu 2 ekiple birlikte sistemi geliştiriyoruz. aklımızda ufak bir kural kitabı çıkarmak var. Oraya dahil edeceğimiz ana başlıkları buradan da paylaşmayı düşünüyorum. O yüzden şu an için 3. bir ekiple ilgilenecek vakit bulamayabilirim ne yazık ki.
ekipten birine hergün müsil ilacı vererek tüm gününü tuvalette geçirmesini sağlarsan yerini alabilir miyim 😀
bence ben öyle şey yapmam 😀
Frp günü gibi bir etkinlik olursa, neden olmasın. Ama onun dışında şu an oynadığımız oyun deneme oyunu değil, baya baya oynuyoruz.
Eğer oynayacak eleman gerekirse gönüllünüz burada 😀 Oynatacak insan bulamayacak olursanız oynamayı çok isterim denemeleri
elbette 😀
İyi günler birşey sorcam oyun bilgisayar için mi geliştiriliyor yoksa kart oyunu mu hala anlamadım ne zaman çıkacak bide 3 boyutlu mu yani hogwarts felan singleplayer mı olacak multiplayer mı anlamadım cevap verirseniz sevinirim.
bu bir fro yani fantasy role playing oyunu frplerde oyunu monitörde değil beyninizde oynarsınız
bu oyunu browser şekildemi oynuyoruz yoksa indirmemiz mi gerekiyor tam anlayamadım anladığım kadarıyla şuanda beta sürecinde betada olmaktan mutluluk duyarım
Arkadaşlar, bu oyunu FRP olarak oynuyoruz. Bir kural kitabı hazırlamaya çalışıyoruz ki, dileyen başka insanlar da kendileri oynayabilsinler. Bir bilgisayar oyunu değil yani. Bildiğimiz FRP.