Hohenfreidberg Muharebesi/4 Haziran 1745
*Tüm olayı öğrenmek için yazı sonundaki linkleri kullanabilirsiniz.
Hohenfriedberg muharebesi, Frederick’in önemli zaferlerinden biri olmakla beraber ona ”Muhteşem (Great)” ünvanını kazandıran savaştır. Chotusitz muharebesinin üç yıl sonrasında yer alan Hohenfriedberg, 2.Silesia seferinin başlangıcı sayılmaktadır. Striegau’da (şu anki Polonya) yer alan savaşta Prusya kuvvetlerini ben, Avusturya/Saksonya ittifakını Ruhi yönetmek suretiyle iki parçaya ayırdığımız bir oyun oynadık.
Prusya ve Avusturya kuvvetleri karşılaştıklarında Frederick’in ordusu iki parçaya ayrılmıştı.Planı ilk olarak Avusturyalılardan daha önde konuşlanmış Saksonya birliklerini yenmek; sonrasında ise Avusturya birliklerine önden ve yandan olmak üzere saldırmaktı. Halihazırda bu kadar büyük ölçekli bir oyunu sıkış tıkış oynamaktansa iki parçaya bölmeyi tercih ettik. İlk parça, Saksonlara yapılacak olan saldırıydı.
Kuvvetler;
*Parantez içerisindeki sayılar bölüğün emir puanını temsil etmektedir. Eğer özellikle komutan atanmamışsa herhangi bir subayın idare ettiği şeklinde kabul ettik.
Prusya:
1.Du Muolin/(8)
4 top bataryası
3 süvari birliği(1 Dragoon, 2 Hussar)
10 piyade(4 Grenadier)
2.Bölük/(8)
3 piyade(1 Grenadier)
1 Hussar
1 topçu bataryası
3.Bölük/(7)
3 piyade(2 Grenadier)
1 Dragoon
2 atlı topçu bataryası
*Prusya kuvvetlerinde iki bölük komutanına 8 puan vermemizin sebebini, Prusya ordusunun eğitimli bir ordu olması gerçeğine bağlayarak verdik.
Saksonya:
1.Bölük/(8)
4 piyade
2.Bölük/(8)
4 piyade(1 Grenadier)
1 top bataryası
3. bölük/(7)
1 Ağır süvari
1 Hussar
1 top bataryası
*Sakson kuvvetlerinde adı öne çıkan bir komutan olmasa bile Avusturya ordusunun süvari kullanımından ötürü yetenekli komutanlar olabileceği yönünde karar verdik. Bundan dolayı iki bölük komutanına 8 puanı uygun gördük.
Amaç/Kural:
1-Prusya ordusunun görevi tüm Sakson kuvvetlerini yoketmek. Sakson ordusunun göreviyse Prusya ordusuna karşı bölgeyi 10 tur boyunca savunmak.
2-Savaş sonunda masada kalan birlikler (”shaken” olmamak koşuluyla) ikinci kısımda ordu listesinde yer alabilecekler.
Prusya ordusu dar bir alanda konuşlandı. Önünde bulunan iki tepede Sakson öncü birlikleri vardı. Fakat asıl ordu tepelerin ardındaydı. Yoğun topçu ateşi ve başarılı piyade hücumları karşısında öncü birlikler fazla dayanamadılar. Sonrasında Prusya ordusu, ana ordunun bulunduğu mevkiye doğru manevra yapacağı sırada Sakson sağ kanadı bu manevrayı engellemek için saldırdı.
İkiye bölünen Prusya ordusu, Saksonların ana ordusunu yerinde tutarak sağ kanadından aldığı saldırıya yardım yollanmasını engelledi. Öte yandan sağ kanatta çarpışan Prusyalılar, sayı üstünlüğü ve iyi gelen zarlar sayesinde pek bir sıkıntı ile karşılaşmadılar. Sağ tarafı halledip ana orduyla birleşmeye çalışan Prusya birlikleri, tepedeki topçu bataryalarının isabetli atışları sayesinde hiçbir süvari engeliyle karşılaşmadılar. Diğer yandan Saksonlar, Prusya hattını delmeye çalışıyor fakat başarısız oluyorlardı.En sonunda sağ kanadın ana orduya katılmasıyla adım adım geri çekilen Saksonlar, nihayetinde hattı tutamamış ve ilk yenilgilerini almışlardır.
Savaş sonu raporu:
Prusya:
1.Du Muolin
*Bölük çok fazla kayıp vermemesine rağmen kalan kuvvetler ”shaken” olduğundan kimse ikinci savaşa geçemedi.
2.Bölük
3 piyade(1 Grenadier)
1 Hussar
1 topçu bataryası
3.Bölük
2 Grenadier
2 atlı topçu bataryası
Saksonya:
*Saksonya birliklerinin neredeyse tamamı yok olduğundan ötürü savaşın ikinci kısmına geçecek kimse kalmamıştır.
Saksonya kuvvetlerini bozguna uğratan Prusya kuvvetleri ana hücumda neler yapacak ? Bunu hep birlikte göreceğiz.Gelecek yazılarda görüşmek dileğiyle !
*Unutmadan şunuda şuraya iliştireyim.Bu savaşa ithaf edilmiş marş.Afiyet olsun !
Savaş detayları üzerine:
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hohenfriedberg
http://www.cliomusings.com/2011/06/war-of-austrian-succession-battle-of_03.html