Her yıl düzenlenen ve masa üstü minyatür savaş oyunları alanında dünya şampiyonası olarak kabul edilen, European Team Championship (ETC) 2016 için Atina’da yapılacak. Türkiye bu turnuvaya ilk kez bu yaz katıldı, Prag’daki 2015 turnuvasına Warhammer Fantasy Battles oyunu için katılan ekibimiz sonrasında katılacaklara çok yararlı olacak deneyimlerle geri döndü. 2016’da ise turnuvadaki her üç oyun için de (Warhammer Fantasy, Warhammer 40K ve Flames of War) Türkiye takımları orada olacak. En azından umutlar bu yönde.
Flames of War ekibi, geçen yıllarda bu sayılan oyunları oynayanlar arasında en küçük ekip gibi görünse de bu yıl durum değişti gibi. Bunda elbette, Warhammer’ın çok fazla yeni oyuncu çekememesinin ve eskilerden de daha az oynayan bir kesimin oluşmasının etkisi var. Warhammer oyunları yıllardır, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça popülerdi. Flames of War 2. Dünya Savaşı oyununun ise Türkiye’de sağlam bir kadro tarafından düzenli oynanması, şehirler arası oyuncuların iletişim kurması çok çok eskiye dayanmıyor. Ancak gayretli çalışmamız sonuç verdi, yıllar boyu gidebildiğimiz her Convention’da gösteri oyunları ve turnuvalar düzenledik, hobiye yeni arkadaşlar kazandırdık ve özellikle İzmir ile İstanbul oyuncularını belli bir ölçüde kaynaştırdık. İzmir ve İstanbul’da son düzenlenen turnuvalarda 8’er oyuncu, 4’er masa ile daha önceki turnuva sayılarının üstüne çıktık ve evet, olmuşuz dedik.
2015 yazında ETC’ye ilk Türk takımının katılması, biz FoW oyuncuları için de kamçılayıcı etki oldu. Yaz sonuna doğru ETC geyikleri yapmaya başladık ve kendimize bir yol çizdik. ETC FoW takımları 6 oyuncu (içlerinden biri kaptan oluyor) ve istenirse 1 koç/yedek oyuncudan oluşuyor. Muhabbetlerden hemen hazırlık turnuvalarına başlanması sonucu çıktı; yıl ortasına doğru takımda yer almak isteyen oyuncuların daha bir netleşmesi ile yeniden önümüze bakacağız. İstatistiklerin değerlendirilmesi, oyuncuların hangi ordularla katılmak istediği, elimizdeki durumda ne tip ordulara ihtiyacımız olduğu ve kaptan seçimi gibi konuları ileride daha detaylı inceleyeceğiz.
Bu yıl şimdiye kadar ETC’ye hazırlık kapsamında İstanbul’da ve İzmir’de toplam dört turnuva yapıldı ve bu turnuvalara eski oyuncuların yanı sıra yeni başlayan birçok arkadaş da dâhil oldu. İzmir’deki turnuvalar daha bir adım adım gidiyor, önce 1000 puan, ardından 1300 puanlık turnuvalar yapıldı ve hem yeni oyuncular bunlara daha rahat katıldı hem de oyuncular, ordularının daha küçük versiyonlarını deneyerek neyin eklenip çıkarılabileceği hakkında fikir sahibi oldu. İstanbul’daki son turnuva ise daha farklı bir formatta gelişti, her oyuncu iki ordu listesi hazırladı ve ETC Mid War standardı olan 1650 puanda oynandı. Bu turnuvada ilk iki sırayı iki Sovyet oyuncusunun alması da Kızıl Ordu’yu ve yoldaş Stalin’i gururlandırdı.
Hedefimiz, yakın zamanda İzmir-İstanbul oyuncularını birleştirebilecek turnuvalar düzenlemek. Her oyuncunun mutlaka deneyeceği iki-üç ordu tipi daha var ve bunların denenmesi için daha fazla turnuva yapılması şart. Şimdiden ETC’de çıkılacak listeler ile ilgili geyiklere başladık, yine yıl ortasına doğru herkes kafasındaki tüm listeleri denemiş olduğu vakit tekrar değerlendireceğiz ve artık net olarak listelerin isimlerini ve yapılarını belirlemeye çalışacağız. Gidip Atina’da hem centilmence ve saygı uyandıracak biçimde ülkemizi temsil etmek hem de üst sıraları zorlamak için elimizden geleni yapacağız.
Umarız bu iş rayına oturur ve FoW Türkiye olarak ETC’ye bundan sonra da her sene, mümkünse çok farklı oyuncularla, katılırız. Elbette bu turnuva işleri ve tabiri caizse “kazanmaya yönelik” oyun kültürünün bizim çok fazla kontrolden çıkmamıza yol açmaması için çalışacağız. Yine Convention’larda Total War oyunları düzenleyecek ve yine “tarihsel” yönü daha ağır basan oyunlar oynamayı ihmal etmeyeceğiz. Sonuçta FoW bir tarihsel minyatür oyunu ve işin içinden bu “tarih” kısmını koparıp attığımızda elimizde hiçbir şekilde ruhu olmayan renksiz bir çerçeve kalır.
Daha fazla turnuvalar yapılıp takımımız daha bir şekillendikçe sizleri ETC çalışmalarımız hakkında bilgilendirmeye devam edeceğim. O zaman dek, diğer yazılarda görüşmek üzere…