PC Demek Player Character mi Demek, Problem Character mi?

Merhabalar. Muhtemelen FRP nedir biliyorsunuzdur. Ve yine muhtemelen oynamışsınızdır. Ne güzel ki bu yazımız her ne kadar FRP bilmeyenler için yazılmış havasına sahip olsa da aslında halihazırda FRP oynayan kişiler için yazılmıştır.

FRP, kapsam olarak bir grup insanın birbirleri ile oynadığı, interaktif yapısı olan aşırı derecede muazzam sosyal bir etkinlik. Oyun süresince yapılabilecek sonsuz ihtimali sadece konuşarak anlatmanız ve hatta bunu mimiklerinize filan yansıtmanız gerek. Bir yerde benim için FRP her zaman bir tiyatro oyunu gibi olmuştur. Senaryosu hazır tiyatrolardan değil de, daha çok doğaçlama bir tiyatro gibi. Ve takdir edersiniz ki öncelikli amacımız elbette keyif almak. Ama şunu unutmayalım, TAKIM olarak keyif almaktan bahsediyorum, diyor ve öncelikle FRP oyuncularının keyif kaçıran hal ve hareketlerinden giriş yapıyorum.

1-Herkesi Dövme Yeteneği’ne sahip olmayı istemek

Arkadaşlar bu grup FRP oyuncusu lütfen olmayın. FRP dediğimiz şey masada oturan herkesin aynı anda keyif almasıdır. Bu amaçla gönüllü bir şekilde oluşmuş bir grupta “en güçlü ben olucam, vurduğumu indiricem” gibi düşünmek takım çalışmasını baltalayacağı gibi insanların alacağı keyfi de bozacaktır. Unutmayın, o masada sadece GM’in Herkesi Dövme Yeteneği bulunmaktadır. Ve sizin karakteriniz o masadaki tek ya da en önemli karakter değil. Herkesin bir karakteri var.

Not: Bu madde Barbar’ları kapsamamaktadır.

2-Background’um Süper Olsun istemek

Evet, bir diğer en çok karşılaşılan antipatik hareketimiz bu. Öyle bir karakter yaratacaksınız ki, aman yarabbi, ne acayip ve kompleks bir hikayesi olacak. Muhtemelen olmayacak arkadaşlar, önceden söyleyeyim. Nitekim böyle güzel yetenekleriniz varsa kitap yazın. Özellikle günümüzde karakter derinliği muazzam olan, geçmişi son derece ilgi çekici karakterlerin bulunduğu yapımlar öne çıkmakta. Ama FRP’de konumuz asla bu değil. FRP’de zaten karakterin bu muazzam geçmişini yaşıyorsunuz. Yani henüz yazılmadı. Hikayenin sonunu görebilirseniz ancak bu olacak. Unutmayın, bazı özel durumlar hariç sizin karakteriniz macera hayatına yeni başlamış level-1 dandik bir karakter. Savurduğu beş darbenin ikisi belki isabet edecek. Böyle bir karakterin epik bir geçmişi olması en baştan hatalı olacaktır. Aklınızda bir hikaye olsun, ama bunu masada oyunları oynadığınız süre zarfında oluşturun ve gerçeğe çevirin. İlk baştan sanki öyleymişsiniz gibi davranmayın. Karakteriniz, hikaye süresince gelişsin. Gelişimine insanlar tanık olsun. Daha önemlisi, siz tanık olun.

3-İlk Oyunun İlk 5 Dakikası

Tekrar aşina olduğunuz bir şey, masada oturan karakterlerin birbiri ile tanışması ve oyuncuların kendi karakterlerini anlatması. Bu aslında bir önceki madde ile de biraz ilişkili. Arkadaşlar, 3-4 kişinin oynadığı standart bir FRP seansında sadece 5-6 dakika karakterlerin tanıtımına ayrılır. Yani aşağı yukarı her oyuncuya 1dk kadar kendi karakterinin dış görünüşünü anlatma süresi düşer. Siz kendi karakterinizin muazzam epik oluşunu oturup anlatırken kendinize 5 dakika verirseniz olabilecek en muhtemel ve sakıncalı iki durum ortaya çıkacaktır.
a-Diğer oyuncular sıkılacaktır.
b-GM sıkılacaktır.

Ve ister inanın ister inanmayın, sizin karakteriniz kesinlikle GM’in oturup yazdığı senaryodan daha etkileyici olmayacaktır. Olsa bile, GM belli. Siz değilsiniz. Yani, olmayacaktır. GM’in size ilk dakikada gıcık olması ise yapılan istatistiki çalışmaları baz alırsak, karakterinizin yaşam süresini 2/3 oranında kısaltacaktır.

İlk oyunların bu ilk beş dakikası, karakterinizin dış görünüşü ile ilgilidir. GM’in oyunu başlattıktan kısa bir süre sonra ara verip, “Kim ne görüyor arkadaşlar?” sorusu ile başlar ve 5 dakika sürer. Bu, hayal gücüyle oynanan bir oyunda önemli bir şeydir çünkü en nihayetinde betimlemelere muhtacız. Nereye bakınca ne gördüğünüzü GM anlatır, ama karşıdaki karaktere bakınca ne gördüğünüzü o karakteri oynayan oyuncu anlatır. Dış görünüş yani. Bildiğimiz dış görünüş. Göz renginiz, giysiniz, belinizdeki silahınız vesaire, vesaire.

“Yüzünüzdeki çok acı çekmiş ama belli etmiyor.” ifadesi değil. Çünkü belli etmiyor.
“Belinde kılıç var ama saklamış, görmüyosunuz.” ifadesi değil. Çünkü az önce gördüler.
“Küçüklüğünde köleymiş, sonra bir şekilde özgürlüğünü kazanmış……-15 dakika sonra-…..ve şu an bu masada oturuyor.” ifadesi hiç değil. Baktıkları zaman görülecek bir şey değil bu. Ve tebrikler, bütün oyuncuları kendinizden nefret ettirdiniz.

Bu yukarıdaki örnekler, oyun başladıktan sonra zaten GM’in size vereceği sohbet aralarında konuşulacak şeyler. Gideceğiniz yere ilerlerken karakterlerinizin yapacağı sohbetler sırasında anlatacağınız şeyler. Oyun sırasında anlatılacak şeyler.

“İlk dakika süper şeyler anlatayım, karakterime hayran kalsınlar sonra da gidip düşmanları dövelim.” mantığı kesinlikle FRP değildir.

Bu hatalar ilk FRP’sini oynayan kimselerce yapılabilir. Öğreniyoruz sonuçta, hepimiz öğrendik. Ama dedim ya, bu yazı yeni FRP oyuncuları için değil.