Familiar Seçimi Üzerine

 

25 metreden atlayan, uçan tekme ile on küsur adamı deviren Altar oğlu Tarkan dahi diyar diyar yanındaki kuyruklu can yoldaşı ile gezerken, “Aman ev tüy olur, istemem.” der gibi familiarsız dolanmak ne derece doğru? Hem zaten evde oturan maceracılardansanız öyle iş mi olur?

Tatil dönüşü evdeki iki kediyi canhıraş kucakladıktan sonra aklıma druid karakterim Angrboda geldi. Bir keresinde yanında dolaştırdığı kurt familiarını kaçırdıklarında canlandırmasını Angie’nin kafayı yiyecek kadar öfkeli olmasını vurgulayarak yapmıştım. Düşünüyorum da özellikle büyücüdür, druiddir familiarlar karakterin çeşnisi, dikeni batan gülün insana hoşluk veren kokusu oluyorlar karakterle bütünleştiklerinde. Öte yandan bu bütünlemeyi sağlamak, masadaki diğer oyunculara ve özellikle oyun yöneticisine hissettirmek için ne yapmak lazım?

Eğer “En büyüğü, en güçlüsünü alacam, basıcam kırbacı, herkesi öldürsün roaaargh.” diye düşününlerdenseniz zaten bu yazıyı okumayın. Açın listeyi, seçin bir tane dinozor, kafanız rahatlasın. İçsel bir bütünlük, mantıklı bir rol oynama çerçevesine oturtmak isterseniz ise dikkat edilmesi gereken belli başlı şeyler var.

Öncelikle; familiar alabilmek için mi bir sınıfı seçiyorsunuz, yoksa seçtiğiniz sınıfın familiarı mı var? Çünkü önceliğiniz hangisiyse, diğerini ilkine uydurmanız lazım. Çöl diyarından gelen bir druid olup da familiar olarak ornitorenk veya su elementali seçmeyin mesela.

Angrboda’yı yaratırken aklımda Issian’lı, kuzeyin en soğuk ikliminde, ufak bir kabileye mensup bir druid olması vardı. İklim ve çevre özellikleri işinizi kolaylaştırıp sizin için zaten epey bir seçeneği eliyor. Mesela bal porsuğunun eğlenceli bir familiar olabileceğini düşünmüştüm ama karın neredeyse kalkmadığı bir yerde bal porsuğu ne yapsın; hatta Angie kapalı dünyasında bal porsuğu nasıl görmüş, haberdar olmuş olsun? Geldiğiniz yere, kökeninize ters yapıda bir familiar seçecekseniz de kılıfına uydurmanız lazım. Evinizden, ailenizden nefret ediyorsunuzdur, bir kitapta uzak diyarlardaki bir hayvanın tasvirini okuyup görmüş de bağlanmışsınızdır gibi.

Kökeni hallettikten sonra diğer dikkat edilecek husus: makul olun. Karizmatik ve güçlü diye familiar olarak ayı seçtiniz diyelim ama karakteriniz şehirde dolaşmasını, handa iki zar atmasını seven bir tipse ne yapacaksınız ayıyla? Sirk veya çingene topluluğu mensubu değilseniz ve o ayıya takla attırtmıyor, aksine zırh giydirip sizin yanınız sıra savaşması için eğitiyorsanız yanınızdaki 300 kiloluk bir ayıyla hana girip “Ben geldiiim!” diyebilir misiniz? Oyun yöneticiniz sırf bir yere vardığınız için çıkan karmaşayı her seferinde oynatmaktan yorulabilir.

Familiar seçerken bir de karakterinizle tutarlı olmasına dikkat edin. Ayılar sürü hayvanı değildir mesela; şen şakrak ve sosyal bir tipin familiar olarak ayı seçmesi karakterine de ters düşüyor. Angrboda küçük bir kabilede yetiştiği için kabilesine (sürüsüne) sıkı sıkı bağlı, sosyalleşmeyi ve oynamayı seven bir kadın olduğu için familiarı bir kurt oldu. Etrafta kurtla dolaşmak da çok kolay değil ama ayıya veya dinozora göre daha az göze battıkları da bir gerçek.

Can yoldaşınızın fiziksel özelliklerini de seçmeyi, tasarlamayı unutmayın. Kendi karakterinizin saçını “Güneş başak tarlalarına kırk beş derece açıyla inerkenki görünen o kırık sarı var ya, işte o.” diye tarif ederken familiarınız olan kuzgunu “Kuş işte, siyah, uçuyor.” diye tanımlamayın. Angie’nin kurdunun kürkü, Angie’nin saçıyla aynı renkti mesela. Familiarınıza da bir tat, bir özgünlük ekleyin. Sol ayağında bir parça beyaz tüy var deyin, gözlerinin biri gri, biri siyah deyin, elementalimin tepesinde siyah bir leke var deyin. Elinizden gelirse çizin veya internetten kafanızdakine yakın bir çizin bulun.

Ne olduğuna, tipine karar verdikten sonra familiarınıza ruh üflemeyi de atlamayın. Nasıl bir canlı, cana yakın mı, ters mi? Familiarınızın da değerleri olacağı için ona göre bir karakter oluşturabilirsiniz. Zeki ama huysuz veya oyunbaz ve yalancı yapabilirsiniz. Türlerine göre aşağı yukarı tahmini özellikleri oluyor zaten ama siz kendi arkadaşınızın özgünlüğünü klişelere kurban etmeyin.

Son olarak; her şeyi yaptınız ve karakteriniz familiarıyla oyuna başladı. Oyundayken familiarınızı unutmayın. 🙂 Varlığını oyun içinde hatırlatın, onunla konuşun. Oyunda sadece sağı solu ısırmaya, saldırmaya veya kolaçan etmeye göndermeyin; sizden bir parça olduğunu hem kendinize hem de oyun arkadaşlarınıza hissettirin. O zaman öyle eğleneceksiniz ki; bir kişi olarak oynadığınız oyundan iki kişilik keyif alacaksınız.

Familiar seçiminde ek yardıma ihtiyacınız olursa bana ulaşabilirsiniz. Özellikle druidlerde daha tecrübeliyim ama diğer sınıflarda da elimden geleni yaparım.

Adını anmışken de Altar oğlu Tarkan’a selam olsun.

Hain Kostok!