Oynu-Yorum: Going Medieval

Greetings Medievalists!

Eğer sandbox simulation / settlement management oyunlarını seviyorsanız ama Sims4DLC’lerine çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını yatırmaktan bıktıysanız, size yeni bir alternatifle geldim. Going Medieval, Foxy Voxel stüdyosunda çalışan bir avuç deli tarafından 2021’den beridir erken erişim statüsünde yayınlanmış olan sevimli bir klasik settlement management oyunu. Eğer efsanevi Banished oyununu oynayıp sevdiyseniz, ikinci bir düşünme anına gerek kalmadan satın al seçeneğine tıklamanız gerektiğini söyleyebilirim.

Steam Link

Oyun basitçe kendi seçeceğiniz, hepsinin ayrı pozitif ve negatif özellikleri olan,  3 ayrı settlement mekanından birinde (dağ, vadi veya ova) istediğiniz kadar yerleşimci ve yine istediğiniz kadar malzeme ile hayatta kalmaya çalışmanız olarak özetlenebilir. Hali hazırda tasarlanmış olan hazır senaryolardan birine başlayabileceğiniz gibi, bütün ince ayarlarını kendiniz yaparak ilerlemek de mümkün. İsterseniz bütün yerleşimcilerinizi kadın ve ateist yapıp kafanıza göre bir amazon köyü de kurabilirsiniz.

Oyun içerisinde çeşitli teknolojileri araştırıp keşfederek nispeten çağ atlamanız da mümkün. Başlangıçta neredeyse taş devri ilkelliğinde başlıyor fakat bir noktada alkol distile edip, mekanik tuzaklar yapabildiğiniz seviyeye kadar ilerleyebiliyorsunuz.

Yerleşimcileriniz, hayvanları evcilleştirebiliyor, tarım ve hayvancılık yapabiliyor, maden çıkarabiliyor ve hatta yakın zamanda yeni eklenen bir açılım sayesinde sanat bile yapabiliyorlar. Duvar halıları yapan ve bundan geçinen bir köyünüz olmasını mı hayal ediyordunuz? İşte size bir fırsat! ?

Eklemeden geçemeyeceğim bir konu da işe yarayan evcil hayvanlar kısmı. Klavyenize yatan kedinizin ortaçağda ne işler yapabileceğini merak ediyorsanız, yerleşim yerinizde mutlaka kedi beslemelisiniz. Yiyecek saklama alanlarında avladıkları fare miktarına şaşıracağınıza eminim.

Eğer Minecraft gibi oyunlarda devasa kaleler inşa etmeyi seviyorsanız, bunun için de güzel bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Eklediğim ekran görüntülerinden de görebileceğiniz üzere, oyunu oynayan büyük bir kesim kale inşa etmek konusunda sınırları zorluyor.

Oyun erken erişimde olabilir evet, ama bir Steampunk erken erişimi değil 😀 Foxy Voxel ekibi her hafta değişik bir update yayınlarken, oyunculardan gelen bugları çok hızlı bir şekilde değerlendirmeye alıyorlar ve istek kutusunu da çok sık kontrol edip en çok istenilen özellikleri birer birer oyuna ekliyorlar. Bazen oyunu oynamayı 1 ay 45 gün kadar bırakıp geri döndüğümde, ah keşke olsa dediğim veya hiç düşünmediğim bir takım yeni özelliklerin eklenmiş olduğunu görüyorum.

Biraz da sayısalcılık;

* Going Medieval yayınlandığı tarihten beridir 12,118 yorum almış ve bunların çoğunluğu pozitif.

*Sistem gereksinimleri tavsiye edilen kısmında aşağıdaki şekilde belirtilmiş ve çoğu orta halli bilgisayarda sorunsuz çalışıyor.

 Requires a 64-bit processor and operating system

OS: Windows 10 64-bit

Processor: AMD or Intel, 4 GHz (AMD Ryzen 5 3600, Intel i5 8600)

Memory: 16 GB RAM

Graphics: AMD/NVIDIA dedicated GPU, 4GB dedicated VRAM (Radeon RX 580, Geforce GTX 1080)

DirectX: Version 11

Storage: 2 GB available space

*Fiyat olarak Eğropa bizi kıskanmadan önce sakız parasıydı ama şu anda da 240 tl civarında (08.08.2023) Yeni normal süper ultra fiyatlar açısından 1 adet markalı t-shirt parası yani.

Son söz; 195.7 saat oynamışım, hala da oynuyorum, üstelik bir questline’ı, bir sonu, bir hikayesi de yok. Alın, aldırın ?