New York’un Kralı Gelsin!

Kutu oyunlarına Monopoly’nin ötesinde birazcık ilgi duyanların büyük ihtimalle duymuş oldukları “King of” serisinin ikinci oyunu King of New York da, ilk oyun King of Tokyo gibi meşhur Magic The Gathering’in  babası Richard Garfield tarafından yaratılmış, “çıtır çerez” diyebileceğimiz eğlencelik bir kutu oyunu.

Adından da anlaşılabileceği üzere New York’un kralı olup şehre hükmetmeye çalışan “canavar”ları kontrol ediyoruz. Oyunun geyik seviyesi oynadığımız karakterlerden anlaşılabiliyor. Kasaba şerifi kılıklı T-Rex Sheriff ve akvaryumunun içinden dev robotik gövdesini yöneten Captain Fish benim favori karakterlerim. Temelde yönettiğiniz karakterlerin kozmetik harici bir farkları yok.

fish

Oynanış hakkında biraz detay vermek gerekirse; öncelikle oyun 2 kişiyle bile oynanabilir ancak 4 kişiden az olduğunda pek tadı çıkmıyor. Oyun sırasında oyunculardan biri New York’a yerleşip orada kaldığı süre boyunca victory (zafer) puanlarını arttırıyor. Ancak bu sırada dışarıdaki tüm canavarlar New York’taki canavara hasar veriyor. Ayrıca en önemli detay: New York’ta kendinizi iyileştiremiyorsunuz! Bu nedenle New York’ta uzun süre kalmak  pek de kolay değil. Çok dayak yiyince, en son dayağı kim attıysa “gel kardeşim seni alalım şöyle” diyerek yer değiştiriyorsunuz ve bu kez başka bir canavar New York’a yerleşiyor. Oyun 5 ya da 6 kişiyle oynanıyorsa New York’a iki canavar birden girebiliyor ki oyunun en zevkli hali de bu. 20 victory puanına ulaşan ya da diğer tüm canavarları öldüren, oyunu kazanıyor. Bunun için oyunun özel zarları kullanılıyor. Victory puanı kazanmak, diğer canavarlara hasar vermek, kendinizi iyileştirmek ya da bulunduğunuz bölgedeki bina ya da askeri araçları yok etmek gibi alternatiflerinizi attığınız zar sonuçlarına göre gerçekleştirebiliyorsunuz. Her tur 3 kez zar atma hakkınız var. Beğendiğiniz zarları tutuyor, beğenmediklerinizi tekrar atıyorsunuz.  Olasılık hesabını sevenler için çok eğlenceli bir deneyim olacağı kesin.

King-of-New-York-Setup

Kavrayabilmek için kural kitabına gömüldüğümüz, başına oturunca saatlerce kalkamadığımız oyunların aksine basit kuralları olan, 2-3 sefer üst üste oynanıp yormayan bir oyun King of New York.  Uzun süren oyunların sonunu getiremiyor ya da sıkılıyorsanız, arkadaşlarla buluştuk, ne oynayalım diye düşünüyorsanız çok iyi bir tercih olacağını söyleyebilirim.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir