Taktik Odası: Maç Kazanma Planları

Merhabalar! Bir kaç senedir Kule Sakinleri olarak bitmeyen spor sevdamızın masa üstüne yansıması olan Blood Bowl oyunu hakkında bir kaç kelam etmek istedim. Öncelikle, henüz izlemeyenler için: Blood Bowl tanıtım videomuz!

 

Buradan yaptığımız başlangıçla, bir kaç açıklama yapıp ardından kabaca oyun içindeki temel bir kaç taktikten bahsedeceğim.

-Blood Bowl diğer wargame/boardgame’lerin aksine çok fazla ırk seçeneği barındırmaktadır. 25 farklı fantastik ırk ve takımı oynayabileceğiniz bu oyunda takdir edersiniz ki her ırkın birden fazla maç planı olup, bunlar rakibe göre değişmektedir.

-Oyun, genelde bir campaign ya da turnuva şeklinde cereyan ettiği için takım kurulumunuz kadar takım gelişiminiz de önem kazanmaktadır. Özellikle seçeceğiniz yeteneklerle takımınız spesifik bir oyun tarzına evrilecektir.

-Zar! Her oyunda olduğu gibi rastgeleliği belirlemek için zar atıyoruz ancak santrada yıldız bir oyunun kafasına seyircilerden taş atılıp ölme olasılığı olan bir oyundan bahsediyoruz. Her şey yaşanabilir. Sadece zar ile darılmaca yok 🙂

 

Evet, bu bir kaç bilgiden sonra, tamamen subjektif ve kısıtlı oyun bilgime dayanarak, takımları kabaca maç kazanma taktiklerine göre 4’e ayıracağım. Ancak, bu demek değildir ki burada bahsedilen takımlar sadece bu taktiklerle maçı kazansın. Bir takım birden fazla taktikle işi götürebilir. O zaman başlayalım!

1)Pas Oyunu: Pas oyunu genel olarak, birden fazla oyuncunuzu rakip yarı sahanın ortasında veya daha ileride tutup uzun paslarla topu arkaya sarkıttığınız, oyuncunuza ulaştırıp hızlıca skor elde etmeye dayalı bir oyun taktiğidir. Bazen fazla güvenilmez olduğu için veteran antrenörler tarafından tercih edilmez, fakat gününüzde olduğunuz zaman 2 turda bir gol bulabilirsiniz. Tahmin ettiğiniz gibi elfler bu tarz oyunlarda çok iyi işler çıkarmaktadır.
Pas Oyunu Oynamaya Yatkın Takımlar: High Elf, Wood Elf, Pro-Elves, Dark-Elves


2)Koşu Oyunu: Bu taktikte ise, çok hızlı bir kaç oyuncunuz olması gerekmektedir. Topu bu oyuncuya hızlıca ulaştırdıktan sonra, rakip sahayı hızlıca kateden oyuncu golü bulmaktadır. Özellikle 8 ve üstü hareket değeri oyuncular, bu oyun tarzının olmazsa olmazıdır. Bu oyun tarzı genelde “koşucu”larınızın ayakta kalabilmesine bağlı olduğu için dayanıklı oyuncularınızla etrafına etten duvar örmenizi gerektirmekte.
Koşu Oyunu Oynamaya Yatkın Takımlar: İnsan Takımları, Undead Takımları, Skaven ve Lizardman


3)Dayak Oyunu: Kimisinin çok sevdiği kimisinin burun kıvırıp sivri kulaklı takım arkadaşına pas atmayı tercih ettiği oyun şekli. Oyun felsefesi, “rakibinizden yeterince adamı sakatlarsanız, gol atmanız için hiç bir engel kalmaz” üzerine kuruludur. Tecrübeli antrenörlerin favori oyun tarzıdır ve ne yazık ki itiraf etmeliyim, çok da verimlidir.
Dayan Oyunu Oynamaya Yatkın Takımlar: Ork, Cüce Takımları, Chaos Takımları


4)Faul Oyunu: Şimdi burası biraz acaip bir konu. Blood Bowl, her ne kadar, biraz kaotik bir oyun gibi gözükmekte ise ufak ırklar da oyunu bir şekilde oynamak zorunda. Bu sebeple oyunu dengelemek için bu ırklara çok güçlü ancak sadece 1 santra masada kalabilen oyuncular verilmiş durumda. Bu oyuncuları düzgün kullanabilen antrenörler takımların genel fiziksel özellikleri kötü de olsa maçı takımlarına kazandırmayı biliyorlar. Faul takımları masaya, elektrikli testere, el bombası vb gibi ekipmanlar getirmekte, ayrıca hali hazırda topu tutan oyuncularını büyük oyuncularla rakip sahaya fırlatarak da gol aramaktadırlar. (Not: Az önceki cümlenin benzerini hayatınızda bi daha okumayacağınıza emin gibiyim.)
Faul Oyununa Yatkın Takımlar: Goblin, Halfling, Ogre

Evet, Blood Bowl adına Mahzen’de ilk ancak son olmayan yazımızın sonuna geldik. Bir sonraki yüksek taktiksel ve antrenman gereken yazımıza kadar esen kalın!