Sadece METUCON vardı..

Tüm ülkede alt-kültür topluluğu denilince tek akla gelen ODTÜ ve tek büyük toplaşka da METUCON’du. Hani yanılmıyorsam 1997’de yapılan etkinlik, yirmi yılı aşkın bir süredir de aralıksız gerçekleşmeye devam ediyor. Ülkede değil bir alt-kültür toplaşkası, bunca zamandır düzenli, her yıl gerçekleşen kaç etkinlik var bilmiyorum.

1999 yılında üniversitedeyken bir FRP kulübü kurmuştuk. En büyük hayellerimden bir tanesi bir gün METUCON’a yakın bir etkinlik yapabilmekti. Uğraştık ama yapamadık. Hedeflere ulaşılmasa da çaba sarf etmenin kendine göre ödülleri vardır. Güzel işler çıkarttık, ama METUCON’a yaklaşamadık.

Okul bitti, biraz çalıştıktan sonra İzmir’e taşındım. Burada da 2007’de İzmircon ile ilgilenmeye başladım. Hayal bile kurmak zordu ama bir gün METUCON gibi bir etkinlik gerçekleştirebilir miyiz diye hayal ettik ve uğraşmaya başladık. Yıllar geçti ve bu çaba gene kendi ödüllerini getirdi.

METUCON, ülkede nasıl bir alt-kültür etkinliği yapılabileceğiyle ilgili en büyük örnekti. Herkes bu etkinliğe benzer içerikler hazırlardı. İzmircon da tam anlamıyla yaratılan etkinliği örnek alarak büyüdü. Hatta con sonrası içmelerde hep beraber hala Bard’s Song söyleriz, bunlar hep METUCON’dan gelen hikayeler.

KONTAKT ile cosplay etkinlikleri başladı ve içerikler değişmeye başladı. Şimdi YUCON benzer bir etkinlik yapıyor diye hikaye devam edilebilir yazıya ama bunlardan bahsetmek istemiyorum şu anda. Yeterince tarih yazdım sanırım. Biraz önce canımı sıkan bir yazı okudum.

Görünen o ki FRP hobisini yapan topluluklar olarak bu kıymetli yerel geleneğimiz zor bir sınav verecek. Ülke olarak şu andaki durumumuzu beğenmeyip, geçmişimizi suçladığımızdan mıdır artık nedir, büyük çabalar harcanıp orta çıkarttığımız değerleri korumayı pek beceremiyoruz.

Orta Doğu Teknik Üniversite’si bu sene 20-21 Nisan’da 23. kez gerçekleşecek olan etkinliğe izin vermek konusunda zorluk çıkartıyor diye bir e-posta okudum. Yazandan anladığım, Üniversite Yönetimi hafta sonu personel çalıştırmayla ilgili bir sorun öne sürmüş.

Boş bürokrasi ile uğraşmak halk olarak yapmak zorunda kaldığımız bir hobi malum. Ancak üniversitelerde, bir de öğrenci topluluğu olarak yönetim ile mücadele etmek gerçekten çok zor. En azından METUCON tayfası mezunlar ve daha önce etkinlik ile ilgilenen ile kısmen iletişim halinde. Umalım mücadeleleri başarılı olur ve bu marka varlığına zarar gelmeden başarıyla devam eder. Zorluklar, bazen organizasyonları güçlendirir de. Haber geldikçe de duyururuz.