Kolektif FRP: Living Kule

Bir süredir Kule Sakinleri’nde en az yirmi beş oyuncu ve beş GM birlikte, bir oyun serisi oynuyoruz. Bu deneyimi metne dökerek kayıt altına alma ihtiyacı hissettim.

Oyunumuz Kuzgun Düzlükleri denen coğrafyada ve yaratıcısının Kule Sakinleri’nden Yakup Çakmak’ın olduğu Mineria evreninde geçiyor. Mineria, büyü ve kılıcın etkin olduğu bir atmosfere sahip. Kuzgun Düzlükleri, Mineria’nın büyük bölümüne hükmeden İmparatorluk’la girdiği savaşı kaybeden Eresis Krallığı adında bir şehir krallıkları topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Eresis, savaştan mağlup ayrıldığı için işgal altında ve İmparatorluk tarafından buraya gönderilen gruplar tarafından yönetiliyor. Oyuncular, büyük oranda imparatorluk güçlerinden gelen kişileri canlandırıyorlar. Bunun yanında yerel halktan karakterleri oynamayı tercih edenler de var. Oyuncular arasındaki etkileşim, bağlı bulundukları gruplarla işgal altındaki yerel halk arasındaki gerilime bağlı olarak ortaya çıkan çıkar çatışmaları üzerine kurulu. Bu durum da oyuna üç boyutluluk kazandırıyor.

Oyuncuların barındığı şehrin adı Aldelen. Savaşta büyük hasarlara uğramış şehrin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bunun yanında zanaatkarların hayat verdiği kendine has ufak bir ticaret hayatı da var. Belki İmparatorluk güçleri burada düzeni sağlamayı başarırlarsa çok daha ciddi bir ekonomik potansiyel açığa çıkabilir ama kim bilir?… Birlikte izleyip göreceğiz.

İmparatorluk güçleri, bir lider oyuncunun yönettiği gruplardan oluşuyor. Lider oyuncular belirli kararlar vererek Aldelen’in parametreleriyle oynayabiliyorlar ancak bunun karşılığında iş gücü veya ekonomik güç gibi bazı harcamalar yapmaları gerekiyor.  Bunun yanında lider oyuncuların Aldelen Valisi olup yeni binalar yapmak ve şehri geliştirmek için bir seçime girmeleri gerekiyor. Seçimlerde sadece lider oyuncular oy kullanıyorlar ve kullanacakları oy sayıları da dönem başında kendilerine bildirilen görevleri tamamlamalarına göre değişiyor.

Her hafta GM’ler en az beş oyun açıyorlar ve oyunlara 4-5 oyuncu mutlaka katılım sağlıyor. Böylece hemen hemen her gün Aldelen ve çevresinde olaylar gelişiyor ve oyuncuların karakterleri daha da spesifik hale geliyor. Bir ozanın para karşılığı şiir yazması (gerçekten yazması), yobaz bir rahibin insanları rahatsız etmesi, bir çiftçnin devasa bir örümceği öldürerek kahraman olması gibi oyuncuları karakterize şeylerden bahsediyorum. Kullandığımız Warhammer Fantasy Role Play 2.E sisteminin de bu duruma katkısı büyük. Böylece herkes ayrı bir birey olarak oyunlarda kendini gösterme ve kendi rengini Aldelen’e katma şansı oluyor.

Son zamanlarda Aldelen’in başı gnollerle dertte. Yakınlarda bir köyü basan gnoller bir sürü masum insanı kaçırdılar ve oyuncuların, gnoll kampını basıp insanları kurtarma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Son valilik seçimlerini kazanan Harados Baş Rahibi Hidan, yönetime büyük bir problemle başlamış oldu. Ancak halkın gönlünü almak için önceki Vali’nin kendi loncasının yönetimine aldığı av alanını tekrar halka verdi. Önümüzdeki günlerin neler getireceğini hep birlikte izleyeceğiz…

Living Kule’de bizimle oynamak için Kule Sakinleri facebook sayfasını beğenip takip edebilirsiniz. Geçtiğimiz Pazar günü 18 oyuncu ve 4 gm birlikte bir Living Kule oyun günü yaptık. Fotoğraflarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Sevgiler, saygılar…