Living Kule Nedir?

 

Living kelimesiyle başlayan rol yapma oyunları coğrafi veya fiziksel olarak sınırları belli bir ortamda bulunan nüfusun bir kısmının oyuncular, bir kısmının da oyunu yöneten kişiler tarafından canlandırıldığı bir oyun türüdür. İlk kullanımı ve terim haline gelmesini tam net kestirmek zor olsa da 2000-2008 arası Living Greyhawk serileriyle ünlü oldu denebilir. Günümüzde de farklı isimlerle (Pathfinder Society) devam eden örnekleri var.

Biz de Kule’de böyle bir oyunu ilk 2009’da yaptığımızdan Living Kule veya kısaca LK ismi kaldı.

Peki bu oyunu diğer rol yapma oyunlarından farkı kılan ve Kule Sakinleri’nde oynamanın seçilme sebebi nedir? Bu sorunun cevabı aslında neden Living türü oyunlara yöneldiğimizi de açıklıyor. Bu oyunda diğer oyunların aksine onlarca oyuncu ve birçok oyun yöneticisi yer alıyor. Bu sayede uygun zamanı olan yönetici ve oyuncu bulma sıkıntısı da ortadan kalkıyor. Hem değişik oyuncularla hem de değişik oyun yöneticileriyle oyun oynayabilmek oyunu çok daha rahat ve sürprizlerle dolu hale getiriyor. Elbette bütün karakterler bir topluluğun parçası olarak oyuna başladıkları için birçok sosyal bağla oyuna bağlanıyorlar; bir ustası, amiri, komutanı veya çırakları, askerleri oluyor. Bunlar da birçok rol yapma olanağı hatta gerekliliğine neden oluyor.

Ayrıca bu kadar karakter oyuncular tarafından canlandırıldığı için yaşanan olaylara, yapılan seçimlere yani oyunun gidişatına herkesin çok büyük etkisi oluyor. Başka bir faydası da haftada birkaç kez oyun oynamak isteyen oyuncularla ayda bir hatta daha da seyrek oyun oynayabilecek oyuncuların seçtiğimiz oyun sistemleri sayesinde çok büyük yetenek, kuvvet farkı olmadan bir arada oyun oynayabilmeleri.

Bu özellikleri bizim gibi bir toplulukta bu tür oyunları hem daha keyifli, hem de popüler kılıyor.

Yıllar içerisinde farklı sistemlerde ve fantastik dünyalarda LK serileri organize ettik. Bu yıl da 4. Kez, yeni bir oyuna başlıyoruz!