Yeni Favori Dizim: Sihirli Long War 2

Kültler hariç çok dizi insanı sayılmam. Beklemek, takip etmek falan zor geliyor. Biraz bunalmış gibi hissedince internette popüler ne varsa bir bakıyorum. (Not olarak Youtube’da yayınlanan serilere ne isim verilir bilemedim. Hani “seri” denmez değil mi? Herhalde dizi denir.) Bu durum değişti, artık sürekli izlediğim bir dizi var, basbayağı yeni bölüm geldi mi, paylaşıldı mı diye bekler oldum. O kadar eğleniyorum ki reklam yapayım istedim.

Youtube’de oyun videolarının popülerliğini biliyorum ve birkaç tanesine bakmıştım ve pek eğlenceli değildi. Birkaç yıl önce İstanbul’da Özgür Özol, X-COM ile ilgili yapınca biraz izlemiştim ve keyifli bulmuştum. Yıllar içerisinde X-Com gelişti, Long War modu da gelişti ve Özgür’ün videolarının içeriği ve kalitesi yükseldi. Son olarak X-Com 2 tabanlı üzerinde Sihirli Long War 2 isimli hikayelere başladı.

Özgür Özol’u tanıyorsunuzdur diye umuyorum. Ben biraz fanboyu sayılabilirim hatta. Yıllar önce, ’99 gibi Sihir isimli bir kafe vardı Beşiktaş’ta. Yaptığı işlerden bir tanesi olarak o mekanın idarecisiydi. Türkiye’de bir sürü güzel işi, belki ilk yapan yerlerden biriydi mekan. Domino etkisidir ya bu hobilerin bulaşması, benim minyatür oyunlarına bulaşma nedenim de Özgür’ün bir maçını orada izlememdi. Kule’nin kurulmasına ön ayak olan kişilerin birkaçı için de öyle olduğunu biliyorum. Yani Sihir olmasa, belki İzmir’de bir minyatür mekanı kuralım, FRP oynansın, Magic oynanabilir, vs. denmeyebilirdi. Yani kim bilir, Sihir olmasa belki Kule çok başka bir yapı olurdu ya da olmazdı. Özgür, Sihir dışında çok başarılı bir roman olan Ilgana’nın da yazarı. Hani okumadıysanız, acayip tavsiye ederim. Ayrıca Türkiye’de yazılmış ilk Türkçe fantastik rol yapma oyunu olan 1994 yapımı İstanbul Efsaneleri: Lale Savaşçıları’nı yapanlardan birisi de Özgür’dür. Daha bir sürü ürünü var ya, kısacası ülkedeki alt-kültür tayfasının oluşmasında çok önemli bir şahsiyettir kendisi.

Konuya döneyim. Bu video serisinde cidden oldukça karmaşık ve stratejik olarak derin olan (ayrıca bayağı zor) oyunda Dünya’yı “Biz dostuz” yalanlarıyla işgal etmiş uzaylılara karşı savaşıyorsunuz. Kalabalık bir askeri grup kuruyorsunuz ve onu yönetiyorsunuz. Bu videolarla ilgili beni çok keyiflendiren detaylar burada başlıyor.

Kişiselleştirme

Videolarda da tüm karakterler Sihir ve yıllar içerisinde mekan kapansa da bu isim etrafında toplanan tayfadan oluşuyor. Her karakter, izleyici belki bilmese de oyunu oynayan kişilerin tanıdığı kişilerin isimleri ve onların tercih ettikleri tiplere göre değiştiriliyor. Bu da zaten uzun süredir farklı bir sürü oyun oynamış insanlara çok daha fazla sohbet etme fırsatı veriyor. Örneğin bir oyuncusunun, agresif bir karakter alması, geçmişteki Warhammer Khorne ordusuna göndermesi olayı çok renklendiriyor. Bir de karakter ölünce, cidden bir his yaratıyor. Bunun dışında en önemlisi şüphem yok ki, artık yaşı ve sorumlulukları gereği çok da hobilerle ilgilenemeyen arkadaşlar, kendilerine ait bir karakteri izlerken hoş bir gülümseme oluşuyordur suratlarında.

“Sihirliler Geyik Sevmez”

Dizideki ilk bölümün adı bu. Çekimlerin ortamı gerçekten çok şık. Ayrıca hobi tayfası, yıllardır birbiriyle oyun oynayan kişiler acayip sohbet etme fırsatı buluyor. Üstüne üstlük Long War 2 çok derin ve tonla karar verilmesi gereken bir oyun. Ciddi taktik ve strateji istiyor. Bunların sohbeti keyif katıyor.

Zor ve Karmaşık Bir Oyun

Oyun bu kadar derin olmasa, bu kadar eğlenceli bir dizi olacağını zannetmiyorum. Oyun zor ve bu da heyecan yaratıyor. Bilgisayar size sürekli açılması gereken kilitler sunuyor ve tabi yılların strateji oyuncuları oldukça başarılı açıyorlar bunları. Zekice çözüm görünce de insanın hoşuna gidiyor.

Geçen gün bu videolarla ilgili Halil Kardıçalı bu resmi paylaşmıştı. “Bugün Sihirli LW2, yarın kim bilir ne?”

Biraz Yaş Meselesi
Oyun videoları popüler ancak, ben ve bu videoyu yapan arkadaşların önemli bir kısmı, Youtube öncesinden geliyoruz. Yani arkadaşı ziyaret edip onunla tek bilgisayarda, hatta aynı klavyeden oyun oynama günlerinden. Böyle beraber bir odada oyunu birkaç kişinin konuşup oynaması bende biraz nostaljik bir keyif hissi de uyandırıyor.

Editleme ve Teknik Meseleler
Teknik olarak oyun görüntüleri ve ses kayıtları çok başarılı. Bilgisayarın performansı, grafiklerin videoya aktarılması, ses-görüntü uyumları kusursuz denebilir.  En son yazıyorum ya dizinin montajı ayrı bir başarılı. Videolardaki sohbette ayrıntıya girilmediği için tam bilmiyorum ancak Ural Urgunlu’nun bolca emeği olduğunu zannediyorum. Profesyonel becerisini de videolara bolca yansıttığını düşünüyorum. Girişler, video çıkış müzikleri, arada hazırlanan -özel- bölümler, video ortası kritik veya ayrıca komik bölümlerin üstündeki efektler… Önemli ve kapsamlı bir iş yapıldığını hissettiriyor. Tabi çok eğlenceli de..

 

Yazının sonuna eklemeden geçmeyeyim, bu harika dizinin yan bir katkı olarak da “Sihir Tayfası”nı daha güçlendirdiği açık.

Daha dün bir karakterin ölümü olan bir bölümü izledim, hani ergen hisleriyle bayağı üzülüp elimdeki tableti sağa sola fırlattım. O kadar yakın takip ediyorum yani. Emeği geçen arkadaşların eline birkaç defa sağlık. Umarım bu dizi başarıyla biter ve gelecekte bunun gibi keyifli çalışmalar izleme şansımız olur.

Keyifle izlemeniz dileğiyle.

NOT: Ural Urgunlu’nun paylaştığı bir “özel bölüm” aşağıda. Ayrıca tüm videoların oynatma listesi de onun altında.

Özel Bölüm

 

Sihirli LW2 Tüm oynatma listesi:  https://goo.gl/vSMQDY