Alt Kültür ve Tasarım

Herkese Merhaba!

Bir endüstriyel tasarım öğrencisi ve alt kültür öğeleri hayranı olarak eğitimimin ilerlemesi ve alt kültür hakkındaki bilgilerimin artması ile bu iki ayrı dünyanın gerek projelerimde gerek düşünce yapımda nasıl bir değişiklik yaptığını tasarım okumayı amaçlayan ya da bir şey yaratırken ilham arayan sizlerle, acemi bir dilden bile olsa paylaşmak istedim.

Başlangıç:

Tabi ki her şeyin bir başlangıcı vardı. Tasarımın T’sini bilmeyen, sadece bol bol oyun oynayan birisi olarak, Endüstriyel Tasarım, zor ama zevkli bir hayatı bana sunacakmış gibi hissediyordum. Her şey okulumun ilk gününde ne kadar masum düşündüğümün kanıtlanmasıyla başladı. Hocamın dediğini hiç bir şekilde anlamamıştım ve ne yapacağımı düşünüyordum. Tasarımın temelini öğrenirken bir yandan da çizmeyi hayatımın normal bir ögesi halime getirmem gerekiyordu ve Alt Kültürden yararlanabileceğim ilk örnekle karşılaşmıştım. Perspektif: Bir alana baktığımızda gözümüzün uzaklığı nasıl algıladığıyla ilgiliydi. Çizim dersindeki hocamın gösterdiği örneklerde The Shining’ten bir sahne görmek benim gözlerimi açmıştı. Bölüme girdiğim andan itibaren her şeyin ciddi olacağını sanan ben bir anda endişemin ne kadar fazla olduğunu görmüştüm.

Devam:

Bir şeyin temelini öğrenirken tabi serbest bir şeyler zordu ve çok geriliyordum. İkinci bir ışıksa bize verilen bir haftalık bir projeyle gelmişti. Mimar Sinan hakkında istediğimiz herhangi bir ürünü yapabiliyorduk. Benim ise hiç kimsenin aklına gelmediğine (hak versem de) inanamadığım bir fikir gelmişti. Karikatür tarzı çizmeyi seviyordum ve doğruyu söylemek gerekirse bir kitap almayı herhangi bir kalem ve benzeri unutulacak ögeye tercih ederdim. Burada da bir şekilde ciddi işime karikatürü sokmayı başarmam beni çok mutlu etmişti.

Gel zaman git zaman bir şekilde sınıf atladık ama halletmem gereken bir proje vardı. Bir bavul tasarlamam gerekiyordu. En büyük sorunumda kime yapacak olmamdı? Ben de hem yeni öğrendiğim hem de içinde mutlu olduğuma inandığım alt kültüre başvurdum. Tabi her tarafımdan acemilik akıyordu. Photoshop nedir? El işi nasıl doğru düzgün yapılır yeni öğreniyordum. Bu bavul sayesinde, bir conventiona gitmeye çalışan ve şövalye cosplayi yapan birinin eşyalarını hem rahat hem de şık bir şekilde taşımasını amaçlamıştım.

Düşüş ve Yükseliş:

Bir anda 3. yılımdaydım. Tasarım ciddileşmiş ve beni korkutmaya başlamıştı. O sıralarda Alt Kültür adına başıma gelen en güzel şeylerden biri arkadaşlarımla okulda yaptığımız bir parti olmuştu. Üniversiteden aldığım düzen ve disiplininde sayesinde herhalde uzun bir süre daha gururla anlatacağım ve her hatırladığımda mutlu olacağım bir etkinlik düzenlemiştik. Her türlü bilgimi dökmüştüm.

Ve Şimdi:

Şimdi ise yine aynı telaş devam ediyor ama adımlarım daha emin. Bir yandan elimi craft ve çizime alıştırırken bir yandan da güzel bir sene sonu projesiyle okulumu bitirmeyi umuyorum. Bu yazı, umarım mesleğiniz ya da uğraşınız ne olursa olsun, bu hobiyi seven yönünüzün sizi asla bırakmayacağını anlatabilmiş ve az da olsa gülümsemenize sebep olmuştur. İyi günler dilerim.