Peynir Düşkünü Tüy Yumaklarından Daha Fazlası

tt scan 2

Onur düşkünü gururlu fareler; insanlara yakıştırılan bu özelliklerin farelerde gülünç olduğunu düşünenler insanlık tarihine bir göz atsın. Farelerin dünyayı sarsan utanç verici zaaflarının insanlarınki yanında devede kulak kaldığını göreceksiniz.

Mouse Guard evrenindeki farelerin bilinç kazanması bu bakımdan safiyetlerini yitirmelerine neden olmuş olabilir. Bilinçli fareler yalan söyleyip hırsızlık yapabilir veya türdeşlerine ihanet edip kendi çıkarı peşinde koşabilir. Bu da kahraman olmak için belli başlı erdemlere sahip olmalarını gerektirebilir.

Karakter kağıdı üzerindeki açıklamalara devam ve bu sefer karakterin yapı taşlarını belirleyen üç nokta açıklanacak: Belief (Dünya görüşü, Prensip), Goal (Amaç) ve Instinct (İçgüdü). Bunları ne şekilde belirlerseniz karakteriniz de o tip bir fare olacak.

mouseguard-charsheet-1

Belief (Dünya Görüşü, Prensip): Hayatınızı hangi prensibe göre dayandırdığınızı yazıyorsunuz Belief’in karşısına. Kimileri için bu; “Asla kimseden yardımı esirgeme.” olabilirken kimisi için “Muhafız olmak demek her zaman kendi canını hiçe saymak demek değildir.” gibi daha kendine dönük bir görüşü benimseyebilir. Ya da “Dünyaya bir kere geldin, kimse senin için senden daha değerli değil.” gibi, muhafızlık ruhundan uzak bir bencil anlayışı olabilir. Belki başlarda prensibiniz daha kahramancaydı ama yılların zorlu görevleri sizi biraz daha bencilliğe itti. Prensibiniz ve nedenleri karakterinizin omurgasını oluşturacak.

Çizgi roman serisindeki en meşhur alıntılardan biri hayat prensibini Lieam’a açıklayan Kenzie’ye ait: “It matters not what you fight, but what you fight for.” (Neye karşı savaştığın değil, ne için savaştığındır önemli olan.”

Goal (Amaç, Gaye): Gayenizi oyun başında size verilen göreve göre belirliyorsunuz. Sizden istenen görev bir mektubu Lockhaven’dan Iydale’e ulaştırmaksa buna bağlı alarak bir amaç belirliyorsunuz. Amacınız Ivydale’e belaya bulaşmadan varmak olabilir, gruptakileri korumak olabilir, gruptaki, varsa, acemi fareye yol boyu bir şeyler öğretmek olabilir veya Ivydale memleketinizse ailenizi ziyaret etmeye çalışmak olabilir. Aklınıza görevle alakalı gelebilecek her çeşit fikir o oyunla ilgili ulaşılacak amacınız olabilir.

Instinct (İçgüdü): Instinct bir alışkanlığı ya da bir olay karşısında verdiğiniz tepkiyi belirtmek için kullanılıyor. Çalılıklardan gelen hışırtı üzerine kimi fare kılıcını çekip üstüne yürür, kimi tedbirli yaklaşır, kimi ise kaçar. Bu tip durumlarda refleksif olarak ne yapacağınızı instinct belirler. Veya alışkanlık açısından bakarsak bir fare stres altındayken kuyruğuyla yeri dövebilir, bir başkası stres altındayken sus pus olabilir veya bir diğeri gerilmişse silahının kabzasında parmağını aşağı yukarı gezdirebilir.

Instinctinizin karşısına anlaşılır olması adına “Asla tedbiri elden bırakma.”, “Duygularını açık etme.” veya “Sorun karşısında hemen harekete geç.” gibi cümlelerle güdünüzü belirten açıklamalar yazabilirsiniz.

Bu üç özellik kişiliğinizin ana yapı taşları olacak. Ek özelliklerle karakterinizi ayrıntılandırıp daha gerçekçi fare kahramanlar oluşturacaksınız. Bu özelliklere bağlı kalmanın bazı getirileri de olacak.

artof-mouse-BANNER

Bu üç karakter özelliklerinin altında Contacts ile Gear seçenekleri var.

Contacts (Tanışılanlar): Bu kısmın karşısına oyun boyu Circles (Çevre) yeteneğini kullanarak bulduğunuz kişileri ekleyebilirsiniz. Karşılaştığınızın kişilerle aranızın iyi veya kötü olup olmadığını isimlerinin yanına not almanız faydanıza olur.

Oyun içinde tekrar Circles (Çevre) yeteneğini kullanarak Contacts (Tanışılanlar) kısmından iyi anlaştığınız birini bulmaya çalışırken +1 zar daha ekleyebilirsiniz.

Gears (Eşya): Fareler kendi başlarının çaresine çok fazla eşyaları olmadan gayet iyi bakabilirler. Yemek bulmak, yol bulmak gibi beceriler sizin için doğanızın bir parçası haline gelmiş halde. Öte yandan biraz yardımcı nesnelerin elinizin altında olmasında yarar var.

Tamamlamak istediğiniz bir işi daha rahat yapmanıza yardım edecek bir eşyanız varsa +1 zar kazanıyorsunuz. Mesela karşınıza bir su birikintisi çıktı ve etrafından dolanmak zaman kaybettirecek. Kendinize ağaç kabuğundan bir sandal yaptınız ve bir çubuğun ucunu yassılaştırarak da kürek yapacaksınız. Yanınızda taşıdığınız bir bıçak bu durumda size yardımcı olur ve su üstünde batma riskinizi azaltır.

Gelecek yazıda, karakterinizi iyi canlandırdığınızda bu oyunun sizi nasıl ödüllendirdiğini okuyacaksınız. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir