Cosplay, FRP ve İzmirCon*

İzmirCon’da son yıllarda (özellikle son 4 yıldır falan) cosplay yoğunluğuyla ilgili sohbetler sürüyor. Ülke alt-kültür topluluğumuz yoğun bir şekilde cosplay diye bir kavramla çalkalandığından, çok da farklı sesler yükseliyor. En çok da “FRP iyice bitti, bu cosplayciler ne?” sözlerini sürekli duyuyorum ve bende ufak bir tebessüme neden oluyor.

Öncelikle FRP bitti, bitiyor demek bana çok garip geliyor. 90’ların sonundan beri bu hobiyle ilgilenen birisi olarak, kanımca Türkiye’de FRP hobisi aslında 2000’lerin ortasından sonuna doğru en kötü günlerini geçiriyordu. Bazı bazı başarılı con’lar falan olsa da, topluluklar minicikti, iletişim birkaç forum dışında zayıftı, onlarda da “Türkün İnternet’le İmtihanı” olayı yaşanıyordu.

Cosplay

Sonra yavaş yavaş Cosplay olayı büyümeye başladı, KONTAKT etkinliği gerçekleşince bayağı afalladığımı hatırlıyorum. Hani o seneki ve önceki İzmirCon’da da Cosplay yapan arkadaşlar vardı ama böyle büyük, bu kadar başarılı olunca gerçekten çok şaşırdığımı hatırlıyorum.

FRP bitiyor, Cosplay hobiye zarar lafları da aslında burada başlıyor zaten. FRP’yi kimseye tanıtamazken, büyümesi için harcanan çabalar boşa giderken, Z kuşağı bam güm gelirken Cosplay’in alt kültürde yer bulması, FRP hobisi için muazzam bir şans diye düşünüyorum.

dnd

FRP Görselliği
FRP görselliği ve çekiciliği içinde yer almadıkça yakalanması zor bir hobi. Hemen hemen sadece internet üzerinden iletişimi olan bir topluluk için, bu çok ciddi bir problem. Görsel öğeler sunmakta çok zorluk çekiyorsunuz. Ancak Cosplay yapıldığında alt kültür muazzam ilgi çekici görünüyor. Birbirlerine çok yakın durduğundan FRP’yi de daha cezbedici hale getiriyor.

“İzmirCon etkinlik sayfası da iyice Cosplay dolu” algısı çok normal, keza öyle. Diğer taraftan teatral ve konuşmaya dayalı bir hobi olan FRP hakkında bir etkinlik sayfasında ne yapılabilir gerçekten bilmiyorum. Bir cosplay resmi atıp, üstüne sohbet etmek o kadar kolayken, FRP hakkında yazı paylaşmak çok zor. Ayrıca kimse etkinlik sayfasında onu kolaydan okumaz.

Bitli Metalci
Hani bu tabir ne kadar çirkin olsa da defalarca duydum. Kilolu ve bayağı metal dinleyen birisi olarak; göbek, siyah t-shirt ve ter; FRP’ye büyük zarar veriyordu. Biraz daha toplanmakta yarar var. Bir sürü cosplaycinin yanında gözlemlediğim ortam biraz daha düzeliyor. Millet kendine çeki düzen veriyor. Kendine ve davranışlarına biraz daha dikkat ediyor. Ayrıca FRP ortamları topyekun maskülen olmaktan da çıkıyor hani.

Save or Die Funny 01

FRP’yi Tanıtacak Yeni Kitle
Yav, 12-14 yaşında cosplay için Con’a gelen insanlar var. Bu kişilere FRP ile ilgili ulaşma şansınız yok. Hatta biraz daha ileri gideyim geçmişte de çok ama çok zordu. Üniversitede başladı bu hobi. Şimdi o genç arkadaşlar FRP’yi duyuyor, etkinliklerde görüyorlar ve fikirleri oluyor. Con öncesi ve sırasında bir sürü kişiyle FRP sohbeti yapıyoruz. 98-2000 doğumlular, hobiye acayip katkı yapmaya başladılar ve daha da yapacaklar. Ayrıca hani biraz sosyal yorum olacak ama Z Kuşağı’nın iletişim becerisi çok daha yüksek. Bu hobiye daha da iyi yön verecek insanlar çıkacak diye düşünüyorum.

squirrel_in_armour_by_ambyrfire-d4hs5zx

Özetle sürekli düşüşte olduğunu hissettiğim FRP hobisi ve toplantıları/etkinlikleri bu Cosplay ile çok ciddi kan kazandı. FRP’yi bir hobi olarak görüp, biraz daha ciddiye almaya başladık mı, Türkiye’de geleceğini çok parlak görüyorum.

* Bu yazıyı ana hatlarıyla geçen sene kişisel blogumda yazmıştım. Mahzen’de yer almasını istedim ve biraz düzenleme yaptım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir