Naps: Savaş Oyunlarının Ağır Abisi!

Merhabalar!

Gün geçmiyor ki Kule Sakinleri’nde yeni bir oyun oynanmasın, yine o zarlar masaya düşmesin. Bu yazıda “ağır abi”lerin oyunu olan Napoleon dönemi tarihi oyunlardan bahsedeceğim.

İnternet aleminde genel olarak bu döneme ait oyunlar ve minyatürler Naps olarak kısaltılmakta. Naps, bilhassa Avrupa başı çekmek üzere, savaş oyunu oynanan (ve bazen oynanmayan) her yerde seveni olan bir dönem. İngiltere’de çeşitli ebatlarda, Naps üreten firmalar bulunmakta. Ben, Pendraken şirketini tercih ettim, gayet de memnunum kendilerinden (Leon, eyvallah abicim). Çok tatlı adamlar, ne kargoda ne ödemede ne de minyatürlerin kendisinde bir sıkıntı çıkmadı, gayet de güzel bir forumları var. Ha tabii, biz 10 mm ebatındaki minyatürlerle oynuyoruz ancak 28 mm de bir alternatif, ancak bu durumda masanız çok büyük olması gerekmekte, o masayı idare etmek zorlaşmakta, oyun süresi uzamakta dolayısıyla oyundan aldığınız zevk azalmakta diye düşünüyorum. 10 mm boyamanın artısı eksisi tartışılır ancak hem hesaplı hem boyaması kolay diyebilirim. Evet boyaması kolay çünkü modellerde ayrıntı yok. 15 mm ebatın aksine bu sefer ayrıntılar pek seçilememekte.

11954596_743016649158688_5498719796051641804_n

Kule Sakinleri’nde nasıl durumlar, diye sorarsanız şu an itibari ile 4-5 arası oyuncusu var. Avusturya, Fransa, Rusya ve İngiliz orduları mevcut. Şunu da söyleyeyim; oyunda rekabetçi anlayış sıfır. “Yok ya Ruslar böyle dizilmeyi becerememişlerdir,” deyip bir kaç kez hamlelerimi değiştirdiğimi biliyorum. Kural kitabı da mevcut ancak, kural kitabını yazan arkadaşlar da kasmamışlar; bakın temel kurallar bunlar, bunun haricinde istediğinizi ekleyin çıkartın deyip bırakmışlar. Öyle ki, bazı orduların listelerini ve özel kurallarını kendimiz oluşturduk. Oyun esnasında bir anlaşmazlık olduğunda ise, “birader Kutuzov böyle bir hamle yapmazdı, bak Borodino’ya…” ya da “Bonaparte, Old Guard’ı böyle kullananı, Grande Armée bünyesinde barındırmazdı, ben diyeyim…” yöntemiyle çözüyoruz. Bugüne kadar bi problemle karşılaşmadık ayrıca, bunlar benim spekülasyonum.

Masada olay nasıl, derseniz ise sistem çok basit. Birilerine zarar vermek için 4 ve üstünde zar atmanız gerekiyor. Kendi askerlerinizle hamle yapmak için ise generalinizin liderlik değerinin altında zar atmanız lazım. Liderlik değerinin altına zarla ne kadar inerseniz o kadar iyi. Oyun içinde ise görev tabanlı ve gerçekten tarihte yer alan savaşları oynamayı tercih ediyoruz.

Ezcümle, Naps, bilhassa savaş oyunlarında ortam sürekli tarz değiştiren barlar gibiyken, rakı masası adabını, ahlakını korumayı başarmış bir büyüktür. Herkesle oynanmaz, her zaman oynanmaz böyle arada hissetmek lazım diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir