Arkadaş Katili Yapan Bir Kutu Oyunu Daha: Game of Thrones

1656-3590-thickbox

Game of Thrones evrenini bilenler de başka türlü bir oyun beklemezdi herhalde. Munchkin’den iyi olmasın, tüm kutu oyunu anlaşmalar yapmak, sonra üstüne başka anlaşmalar da yapıp hangisine sadık kalacağını seçmek üzerine kurulu. Daha yazının başından samimi olduğunuz insanlarla oynamanızı öneriyorum. Bir kutu oyunu daha arkadaş ya da ailelerin birlik ve beraberliğine gölge düşürmesin ya da yeni başlayan dostlukları bıçak gibi kesmesin.
Oyun en az üç, en fazla altı kişi ile oynanıyor. Oynayabileceğiniz soylu aileler; Baratheon, Stark, Lannister, Martell, Tyrell, Greyjoy. Daha Ned Stark hayatteyken, Kral Robert, kapısına dayanıp Kral Eli ilan etmeden önceki zamanlar oynanıyor; o yüzden Targaryenler de dahil henüz diğer evler taht oyununa dahil olmamış durumda. Oyun üç kişiyle oynandığında kural kitabı az oyuncuya göre oynama rehberi de sunuyor ama pek iyi değil. İnternette gezinince çok daha iyi fikirler bulabilirsiniz. Oyunun tadı tam olarak altı oyuncuyla çıkıyor. Beşe inince oyun dengelerinde bozulmalar oluyor, haritada kimi noktalar kel kalıyor.

Oyun tam on tur dönüyor. Oyuna başlarken her ev kendisine düşen karakter kağıtlarını, zafer puanı tokenlarını, emir verme tokenlarını, askeri güçleri belirleyen mini modellerini ve elindekini diğerlerinden saklamaya yarayan minik karton paravanlarını alıyor.Bu kartonların üzerinde oyuna başlarken ne kadar askeri güçleri var, hangi yerler ellerinde, güç ve tedarik sıralamasında nerede oldukları gibi bilgiler halihazırda yazıyor.

Genel oyun malzemeleri ise harita başta olmak üzere, ikili mücadelelerde rastgele çekilen puan kartları, yabanıl (özgür halk) kartı ve üç tane o turda neler olacağını belirlemek için rastgele seçilen olay kartı dizisi var.

Oyunun haritası güzel, ailelerin sınırları birbirine yakın. Tam birbirine girmelik. Özellikle karakter kağıtlarındaki çizimler çok güzel. Ned Stark’ın ağaç altındaki kılıcı Buz’u bileylerken tasvir edilen çizimini görünce içim sızlamadı değil. Öte yandan askeri birlikleri temsil eden mini modellerin uydurukluğu oyunun kalitesine gölge düşürüyor. Sonradan ek paket çıkarıp daha esaslı modelleri sattıklarını duyunca neden böyle yaptıklarını da anlamış oldum.

Herkesin önündeki karton paravanlarda Nüfuz Dizininde Demir Taht (Taht tokenı), Tımar (Kuzgun tokenı) ve Soylu Maiyeti (Kılıç tokenı) sıralamasında hangi sırada olduğunuz yazıyor. İkmal ve elinizde tuttuğunuz kale ya da garnizon sayısı da belli.

Oyuna emir vererek başlanıyor. Elinizdeki emir tokenlarının açıklaması karton paravanda yazıyor. Genel olarak bir yandaki yere gitmeyi / biri varsa saldırmayı, bölgeyi savunmayı, bir bölgeye baskın yapmayı, yandaki çatışmada birinin yardımına gitmeyi ya da güç toplama emrini verebiliyorsunuz. Bu emirleri sadece size ait olan bölgelere verebiliyorsunuz. İki çeşit emir var; normal emirler üzerinde yazan artı veya eksi değere göre değerlendiriliyor, yıldızlı emirler +1 veriyor verdiğiniz emire. Demir Taht listesinde kim hangi sıradaysa ona göre hareket ediliyor. Önce baskın emirleri oynanıyor, sonra hareket etme emirleri veriliyor, en sonda da zafer tokenı toplama ve asker çıkarma emirleri uygulanıyor.

order-tokens-1
Demir Tahtta oturan aile, oyun içi eşitliklerde eşitliği bozma hakkına, Soylu maiyetinde ilk sırada olup kılıcı kullanan kişi, karşılıklı mücadelelerdeki eşitlikleri bozma hakkına sahip. Tımar sıralamasında ilk gelen ve elinde kuzgunu bulunduran aileyi oynayan oyuncu, emirler verilip açıldıktan sonra bir emrini değiştirme ya da Yabanıl kartına bakıp geri koyma hakkına sahip.

Yabanılların gelişini takip eden bir sıralama da var. Sıfırdan başlayıp ikişer sıra atlayarak on ikide bitiyor. Olay Kartı dizisinde çekilen kartların üstünde beyaz mamut işareti varsa çıkan sembol kadar sırayı bir yana arttırıyorsunuz. On ikiye gelince Özgür Halk otomatik olarak saldırıyor. Ya da Olay Kartı dizisinde saldırdıklarını yazan kart gelince saldırıyorlar.

Oyunun en keyifli kısmı ise kapalı ihale turu. Olay dizininde Nüfuz Sıralaması için ihale yapılması seçeneği çıkınca herkes birbirine göstermeden sırayla ellerindeki zafer tokenlarını düşünerek açık arttırmaya başlıyor. Önce taht için, sonra Maiyet için, en son da Tımar için herkes ne kadarlık token ayırdıysa avucuna saklayıp masanın ortasına avucunu uzatıyor ve herkes aynı anda elini açıyor. En çok token veren ilk sıraya yerleşiyor. Eşitlikleri tahtta o an kim oturuyorsa o bozuyor.

Kapalı ihale bir de Yabanıllar geldiğinde yapılıyor. Örnek olarak; Yabanıl sıralaması dörtteyken Özgür Halk’ın saldırdığını söyleyen kart geldi. Herkes gene birbirine göstermeden buna kaç token ayıracaksa, hiç de ayırmayabilir, o kadarını avucuna koyup yumruğunu ortaya uzatıyor. Herkes aynı anda elini açıyor. Dörtle saldıran Özgür Halkı yenmek için en az dört token lazım. Mücadele kazanılırsa kartta yazılan ödüller alınıyor. Kaybedilirse gene kartta verilen yönlendirmeler ile herkes bir darbe alıyor. Almaya da biliyor; kartlar bilerek tutarsız sonuçlarla doldurulmuş.

Oyunun daha sonraki turlarına önce Olay Kartı dizisi kartları tek tek açılıp kartta yazılanlara göre hareket edilerek başlanıyor. Sonra gene emirler veriliyor ve mücadeleler ediliyor. Oyundaki güç dengeleri bilerek oldukça kaypak yapılmış ama genel bir ne ekersen onu biçersin havası da var. Tek gerçek şans ögesi, karşılaşmalarda çekilen rastgele kart. Mücadelelerde herkes kaç adamı varsa onu sayıyor, üstüne karakter kartı seçiyor ve bir de bu rastgele karttan seçiyor. Mücadelelerin bu rastgele karttan çıkacak değerlere göre sonuçlandığı da çok oluyor.

Şimdiye kadar oyunu üç kere oynadım ve üçünde de Starkları seçtim. Güneye inme gazını dizginleyip sabırla en az iki tur güç arttırmaya yoğunlaşınca oldukça sağlam bir kuvvet toplanabiliyor. Her defasında yanımdaki Greyjoylarla aramı iyi tuttum güç toplarken arıza çıkarmasınlar diye. Greyjoyların neyse ki güneyden gelen tehditlere karşı uyanık olması gerektiği için çoğunlukla kuzeyle en azından başlarda iyi geçinmeye yatkın oluyor. Öte yandan Starkların zorluk yaşadığı konu güneye inmek. Oyun ya on tur bitince ya da ailelerden herhangi biri toplamda yedi kale sahibi olunca bitiyor. Kuzey pek kalesi olan bir yer olmadığı için eninde sonunda aşağılara gitmek zorunda kalınıyor. Ya Greyjoylarla dalaşmak ya da dolanıp deniz yoluyla ilerlemek zorunda kalınıyor.

Oyun tam bir sohbet etme oyunu. Sessiz sakin oynanınca tadı çıkmayacak cinsten. Oyunda yapılanları oyun sonrasına taşımamayı başaranların çok keyif alacağı bir kutu oyunu. Biz birkaç kişi para birleştirip aldık; böylece oynamak istenince çağıracak birilerini de garantilemiş olduk.

Güçlü olan ve en iyi pislik yapan kazansın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir