Ateşle İmtihan – 1. Dünya Savaşı Minyatür Oyunu Kuralları

Her şey “By Fire and Sword” oyununu görmemle başladı aslında. Polonyalıların tasarladığı ve Polonya’nın en allengirli tarihi dönemini (16-17. yy) konu alan bir oyun. Çok da güzel yapmış adamlar, kuralları ayrı güzel senaryoları ayrı güzel hayran kaldım oyuna. Sonra şunu dedim kendime; “Arkadaş bizim de bir tarihi oyunumuz olsa, benim de bir püskevitim olsa!” Ve Ateşle İmtihan doğdu.

Fikrimi birkaç yakın arkadaşıma açtığımda “abi WW1 dönemi sıkıcı” dediler. Haklılar aslında. Hem Napolyon hem de 2. Dünya Savaşı dönemleri askeri birim çeşitliliği, taktik manevralar ve boyama-modelleme konusunda minyatürcülere muhteşem imkanlar veriyor. Bunların yanında 1. Dünya Savaşı’nın üniformaları ve temelde birbirine benzeyen birimleri azıcık sönük kalıyor. Fakat askeri manevralar bazında Batı Cephesi statik görünse de, özellikle Osmanlı’nın dövüştüğü cepheler hiç de durağan değil. Buralarda (belki Çanakkale dışında) çevirme harekatları, süvari operasyonları ve gayet hareketli çatışmalar görüyoruz. Son kertede dedim ki bizim de tarihsel oyunumuz olsun kenarda, güzel de bir kural seti hazırlamaya çalışayım. Seven, isteyen oynar, sevmeyen oynamaz. İlla ki her Çanakkale anmasında, efendime söyleyim Zafer Bayramı gününde toplanırız birkaç kişi iki oyun atarız, havamız olur şeklimiz olur.

12047459_752664384860581_387474661_n
M. Kemal Atatürk ve Kurmayları

Bu gazla başladı Ateşle İmtihan serüveni. Sağolsun ilk başlarda biraz çekingen olan arkadaşların bir çoğu proje gerçekten başlayınca ellerini taşın altına koyup desteklediler, takip ettiler beni. Peki, WW1 konusunda yazılmış iyi kural seti hiç mi yok? Açıkçası güzel kural setleri var, en beğendiğim de adını McCrae’nin şiirinden alan “Flanders Fields”. Ama böyle tadından yenmez bir kural seti yok aslında. Ateşle İmtihan öyle olacak mı? Bilemiyorum. Fakat diğer birçok kural setinden daha sade, anlaşılır ama bir yandan da özel kural bakımından zengin olacağı şimdiden belli.

Peki nasıl olacak? Oyuncular, Ateşle İmtihan’da birer “Alay” (Regiment) komuta edecekler. Bu alaylar bir veya daha fazla “Tabur”dan (Battalion) oluşacak, taburlar da birkaç “Bölük”ten (Company) meydana gelecek. Oyunun en basit taktiksel birimi bölükler olacak. Bu bölükleri masada nasıl göstereceğiz? Oyun istenen birçok ölçekte oynanabilir, hatta daha büyük boy modeller de kullanabilirsiniz; cm ile gösterilen mesafeleri inç’e çevirirsiniz olur biter. Biz model toplamaya 10mm ile başlıyoruz, dileyen başka ölçeklere de sarabilir. 10mm’de 5 adet taban üzerinde 30 asker modelinden oluşan birim, bizim temel ünitemiz yani bölüğümüz olacak. Bununla beraber, oyunda temel olan ünitenizin taban sayısı veya asker sayınız değil, önemli olan ünitenizin durumu. Lafı çok uzatıp kafa karıştırmayayım; modelleme ve ünite gösterimi açısından her türlü olanağı sunan bir sistem geliştirdik.

12018501_752664424860577_1952578186_o

Komuta edebileceğiniz alaylar arasında hangileri var? Çanakkale’de dövüşen Anzak birliklerinden tutun Kafkas cephesini Ruslara karşı koruyan Osmanlı piyadesine,  Filistin Cephesi’nde tank desteği ile ilerleyen İngiliz alaylarından Bağdat’ı koruyan hafif süvari aşiret savaşçılarına, Batı Cephesi’nde düşman hattını yarmaya çalışan bir Alman alayından Kurtuluş Savaşı’nda Yunanlıların arkasına sarkan Türk süvarisine kadar bu dönemde savaşmış her türlü birliği masaya inebilirsiniz. Herşey umduğum gibi giderse güzel bir kural kitabı çıkarmayı hedefliyorum ancak kuralların “saf ve basit” halleri her zaman için internette ve erişime açık olacak.

Peki model olarak neler kullanacağız ve bunları nasıl temin edebiliriz? Reklama girmesin, internete “World War I 10mm Miniatures” yazdığınızda çıkan iki üç tane düzgün site ve firma var. Bunlardan gönül rahatlığıyla model sipariş edebilirsiniz. Daha açık tavsiyeler için birebir iletişime geçebilirsiniz. Biz ilk aşamada 10mm seçtik çünkü 1. boyaması çok kolay 2. masada daha kalabalık göründüğünden “bizce” göze daha çok hitap ediyor ve 3. ucuz. Bununla beraber daha önce dediğimiz gibi, oyun sizin istediğiniz her ölçekte oynanabilir.

12033438_752664388193914_1863636756_n

Kural yazmaya etmeye başladım ama herşey halen emekleme aşamasında. Amacım, bu birkaç ay içinde kuralları net bir şekilde oturtup, kitabın diğer kısımlarını yazmaya girişmek. Kural kitabında tarihsel bilgiler, detaylı kurallar, dört cephe için tarihsel açıklamalar ve ordu listeleri, son olarak da senaryolar yer alacak. Dört cephe ise şunlar; Orta Doğu, Çanakkale, Kafkas ve Kurtuluş Savaşı. Aynı zamanda listelere ekleyebileceğiniz ve ordunuza çeşitli özellikler katacak kumandanlar da seçebileceksiniz. Evet aynen öyle, Çanakkale’de Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nda Fahrettin Altay, Filistin’de Sir Harry Chauvel ve Kafkaslar’da Nikolay Baratov, ordunuzu yönetebilecek liderlerden sadece bazıları.

Herşey muhteşem gitmeye devam ederse, 1. Dünya Savaşı’nın diğer cephelerine, Balkan Savaşları’na ve dönemin daha birçok cephe ve savaşına dair ordu listeleri olan kitap veya dokümanlar hazırlamak istiyorum. Tabii bunlar uzun vadeli planlar, önce bir kural kitabı çıksın.

Siz de bu projeyi takip etmek isterseniz buyurun linkler;

Trial by Fire Blog

https://trialbyfirerules.blogspot.com.tr

Ateşle İmtihan Facebook Proje Grubu (Türkçe geyik)

https://www.facebook.com/groups/1483915358568467/?fref=ts

Trial by Fire Facebook Project Group (İngiliççe geyik)

https://www.facebook.com/groups/166864450318149/?fref=ts

Beta halinde Kurallar

https://docs.google.com/document/d/1EADd9-PJ8VtahKdCo53Sb7bd0YzAzYk_55BMktz9Cyg/edit?usp=sharing

Beta halinde Kurtuluş Savaşı Ordu Listeleri

https://docs.google.com/document/d/1YDfKSM7A0HB5c6j9yViwN_W0ObktHckLZjEz-fpQWGI/edit?usp=sharing

Umarım güzel bir çalışma ortaya çıkarıp, kendi tarihimizi anlatan, kendimiz yaptığımız keyifli bir oyun size kazandırabileceğim. Destek olan ve takip eden herkese çok teşekkürler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir