ANDROID: NETRUNNER

Yakın gelecek…Teknoloji almış başını gitmiş. Dev şirketler bu teknolojiyi yönetiyor ve insanlığın daha ileriye ve iyiye(!) doğru gitmesi için çalışıyor. Ya da bütün bunlar bizlerin gözünü boyamak için sunulan koca bir  yalan ve bizler bu şirketlerin daha çok para kazanmaları için kullandıkları araçlardan ibaretiz.

Android: Netrunner, bu basit temel hikaye üzerine kurulmuş bir kart oyunu. Kart oyunu diyince akla ilk gelen Magic: the Gathering’ten en büyük farkı; Android:Netrunner’ın bir “Living Card Game” olması. Kart havuzumuzu, alıştığımız diğer kart oyunları gibi başlangıç desteleri ve sonrasında içinden rastgele kartlar çıkan küçük paketler ile geliştirmiyoruz. LCG kavramını yaratan üretici firma Fantasy Flight Games, dünyanın en önde gelen kutu oyunu firmalarından biri. 1-2 aylık periyotlar halinde oyunun ek paketleri çıkıyor. Bu paketlerden standart, önceden belli kartlar çıkıyor. Bu diğer oyunlardaki değiş-tokuş imkanını yok etse de oyuncular için “eşit şartlarda” kapışma imkanını büyük ölçüde arttırıyor.

Oyunu fiziksel olarak kısaca tanıtacak olursak; başlangıç paketinden iki düşman tarafın kartları ve oyun için gerekli marka fişleri ile kural kitabı çıkıyor. Kartlardaki ilüstrasyonlar ve markaların kalitesi oldukça başarılı.

ADN06-cardfan-01

Oyunda hem corporation(şirket) hem de runner(kaçak) rollerini üstlenebiliyoruz. İşin güzel tarafı asimetrik bir oyun olmasından dolayı, bu iki rolde yaptığımız şeyler birbirinden farklı. Böylece bir oyunda aslında iki farklı oyunun zevkini almamız mümkün oluyor.

Corp. oyuncuları, destelerindeki Agenda(Gündem) kartlarının gereksinimlerini yerine getirerek puanları toplama çalışırken, eline fırsat geçtiğinde de rakip Runner oyuncusuna zorluklar çıkartarak onu yavaşlatmaya çalışıyor.

Runner oyuncuları ise Corp. oyuncularının Agenda’larını çalarak kendilerine puan olarak katmaya çalışıyorlar.

61uJRfdE7hL._SL1000_

Corp. tarafında destenizi hazırlamak için 4 farklı şirketten birini seçmelisiniz. Tarzınıza göre en güçlü şirketlerden Weyland Consortium’un kirli anlaşmaları ve suikastleri ya da sibernetik üreten Haas-Bioroid’in inanılmaz sağlam korumalarını tercih edebilirsiniz. Eğer blöf yapmakta iyiyseniz biomedikal devi Jinteki size göre olabilir. Tabi ki medya devi NBN’in rakibi ifşa eden haberleri ve itibarını sıfırlaması da istediğinizi elde etmenizi sağlayabilir.

Runner tarafında ise seçebileceğiniz 3 farklı grup var. Şirketlerden para ve değerli veriler çalarak kendi adına  maksimum kazanç elde etmeye çalışan ve bu uğurda kimsenin gözünün yaşına bakmayan Criminal veya parada pulda gözü olmayan sadece aşırı gururla, kişisel tatminini sağlamak için şirketlere saldıran Shaper üyesi olabilirsiniz. Ya da bunların ikisini de bir kenara bırakıp herhangi bir kurala bağlı olmadan mevcut düzene karşı durmaya çalışan Anarch grubuna katılabilirsiniz. Hangisi olursanız olun hepsinin ortak noktası ise 3 runner grubunun da büyük şirketleri “baş düşman” olarak görüyor olmaları.   

Kısaca Android: Netrunner, LCG konsepti ile tanışmak için oldukça iyi bir seçenek…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir